avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Este nevoie de consimtamantul minorului, proprietar al ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Este nevoie de consimtamantul minorului, proprietar al locuintei, la schimbarea domiciliului parintilor? Este necesara instituirea unei curatele pentru a-si exprima acest consimtamant minorul?

un minor(14 ani) devenit proprietar al locuintei, prin donatia parintilor are nevoie de instituirea unei curatele pentru a-si exprima acordul(consimtamat gazduitor) la obtinerea de catre parintii sai a actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului acestora in locuinta proprietate a minorului(copilul lor natural)?, sau, este suficient a se tine cont de prevederile Codului Civil ce precizeaza ca domiciliul minorului este la parintii sai, ..,.deci in sens invers un minor nu poate avea o adresa de domiciliu diferita de a parintilor sai (exceptie cazurile de protectie a minorului(sa jicem majora, unde prin instanta se dispune altfel) si nu mai e nevoie de niciun consimtamant din partea minorului??? Multumesc.

Cel mai recent răspuns: allyjana , utilizator 14:59, 3 Aprilie 2013
parintii I au donat cu uzufruct viager?
scuze, cum spuneam, fara uzufruct. E o donatie simpla ,fara clauze.
Categoric trebuie instituita curatela de reprezentare. Parintii trebuiau sa se gandeasca mai bine cand au facut donatia unui minor. Codul Civil spune clar ca domiciliul minorului este la parintii sai si nu invers. Iar in alta ordine de idei legiuitorul nu avea cum sa aprobe ca un minor sa ia in spatiu un major, fie el si parintele acestuia. E clar pentru a va muta aveti nevoie de o persoana care sa fie numita curator de reprezentare prin dispozitie de curatela data de instanta de tutela de la Judecatoria in a carei raza aveti domiciliul, curator care sa reprezinte minorul la serviciul de evidenta in vederea schimbarii domiciliului parintilor la adresa din actul de donatie. Aveti grija ca in sentinta sa se mentioneze strict motivul pentru care se instituie curatela de reprezentare si anume pentru schimbarea domiciliului de la adresa din strada x la adresa din strada y din contractul de donatie. Din pacate la serviciile de evidenta este necesar a se mentiona strict scopul curatelei, nu este o dorinta a functionarilor ci asa este stipulat in lege. Si se stie ,unde e lege , nu incape loc de tocmeala...
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
Justitiarul711, utilizator
foarte multumesc. Asa am recomandat si eu, dar am avut nevoie de siguranta. F clar si concis raspunsul.O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare prima ci la 14 ani cucu-virilu cucu-virilu o familie divorteaza copii sunt incredintati mamei de catre instanta unul face prima ci la virsta de 14 ani al doilea copil nu apuca deoarece mama decedeaza ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)