Cererea catre CEDO poate fi formulata chiar daca decizia din recurs nu este redactata, sub rezerva completarii ulterioare a cererii. Insa, daca decizia nu a fost redactata in termen de 6 luni de la data pronuntarii , veti putea face dovada in fata curtii cu privire la data redactarii hotararii, dată de la care ati avut posiblitatea de a lua la cunostinta de hotarare si de a formula plangere la CEDO.
Stimat forumist,
1.
Ca principiu, cele 6 luni curg de la epuizarea recursului.
2.
Totuși, Curtea Europeană nu este rigidă în aprecieri. Astfel, în precedentul de Mare Cameră Papachelas contra Greciei, Cererea nr. 31423/96, Hotărârea din 25/03/1999, CEDO a statuat:
30.
...Atunci când, precum în prezentul caz, dreptul intern nu prevede acest lucru ( este vorba despre comunicarea deciziei finale, iar în dreptul nstru nu se comunică, de asemeni n.r.) Curtea consideră că este adecvat să ia în considerare , ca punct de pornire, data la care motivatea s-a realizat în concret, dată de la care părțile au putut să cunoască motivarea în conținut.
Prin urmare, termenul de 6 luni poate curge de la data realizării efective a motivării deciziei.
Atenție, prin acest lucru nu înseamnă data la care dvs ați luat la cunoștință de motivele deciziei, după întoarcerea dosarului la fond, prin practica de casare, eventual cu programări...etc. Orice hotărâre ar trebui să aibiă pe ultima pagină a sa anumite mențiuni de genul red. data, cu numele judecătorului. Aceea este dovada datei motivării. În cazul în care nu sunt scrise prezentele date - am mai văzut în practică - luați o dovadă scrisă de la arhivă.
Mai este nevoie să fiți diligent în aflarea conținutului hotărârii, respectiv să procurați decizia finală de la instanța de recurs - vă vor da un exemplar chiar din calculator.
3.
Este necesar să evidențiați acest lucru în cerere, inclusiv la expunerea în legătură cu prevederile Art. 35.
Cu stimă.