avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce este contractul de comision si cum il pot rezilia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce este contractul de comision si cum il pot rezilia unilateral?

Sunt proprietar de apartament si-am dat procura unei cunostinte pentru antecontract, sa alerge dupa actele necesare si sa faca vizite. Promovarea proprietatii am facut-o eu personal pe internet si in ziare. O contacteaza o clienta care vede proprietatea pe internet, fixeaza o intalnire cu mandatara mea, dar nu se poate prezenta. Avand deja stabilita intalnire si cu un agent imobiliar tot in ziua respectiva, se prezinta si descopera ca agentul ii arata acelasi apartament. Clienta se decide sa-l cumpere, iar agentul o pune sa semneze un contract de intermediere. Agentul imi trimite un email prin care se prezinta drept agent al cumparatorului, si ma intreaba daca las de la 37000 euro la 30000 euro. Ii raspund fara ezitare afirmativ. Dupa care imi mai trimite un email spunandu-mi ca trebuie sa-i dau si lui 3%. Ii raspund evaziv ca am inteles, dar de fapt eu ii promisesem cunostintei mele 3% din pretul vanzarii.

Agentul se prezinta la ante-contract, ia 3% cumparatorului si o pune pe mandatara mea sa semneze un Contract de comision, prin care eu, vanzatorul ma oblig sa-i platesc inca 3%: 1,5% la ante-contract iar restul la vanzarea finala.
Imediat dupa semnarea ante-contractului, cunostinta mea imi preda ante-contractul si toate actele dupa care umblase. O intreb ce servicii a prestat agentul pentru acesti 900 euro. Imi raspunde ca agentul nu stia nimic despre apartament ca la vizita au participat amandoi in acelasi timp si ca de fapt numai ea prezentase proprietatea. Agentul a venit si a ascultat prezentarea ei. Ma duc la notar si intreb cat trebuie sa platesc taxa pe venit. Aflu ca de fapt apartamentul este evaluat de Camera notarilor la 45,910 euro si ca trebuie sa platesc inca 900 euro taxa pe venit. Imi vin dracii si decid ca agentia nu merita nici macar 1% pentru singura vizita prestata si nu-i mai anunt de data canda urma sa aiba loc vanzarea. Acum vreau sa reziliez unilateral contractul de comision, deoarece consider ca n-au facut nici promovare, nici prezentare, nici n-au alergat dupa acte iar cel mai frustrant este n-au negociat decat in interesul cumparatorului si-n plus m-au trisat prezentandu-se drept agent al cumparatorului. Ce solutii am ca sa scap de eventuale urmariri judiciare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: corina1511 , utilizator 20:03, 2 Aprilie 2013
Din precizarile dvs rezulta ca obiectul contractului nu s-a realizat
Pe cale de consecinta dvs notificati oficial partea semnatara a contractului de interesul pentru rezilierea unilaterala contract , intrucat obiectul contractului nu s-a realizat.
Contractul nu a fost incheiat pentru o anumita durata?
Nu are termen?
Notificati oficial semnatarul=firma intermediere ,chemati-l la o conciliere ,ocazie cu care prezentati-i un act aditional de reziliere.
Daca refuza sa semneze actul aditional,solicitati in instanta rezilierea contractului




Va multumesc pentru precizarile dvs. Ma scuzati, n-am fost foarte clara: vanzarea a avut loc, dar eu n-am instiintat agentia la ce data trebuia sa aiba loc tranzactia finala. Am considerat ca au obtinut contractul de comision abuziv de la mandatara mea, ca mi s-au prezentat drept agenti ai cumparatorului obtinand astfel un pret avantajos pentru cumparator si-ar fi trebuit sa ma informeze de la bun inceput ca si eu, ca vanzator, eram obligat sa le dau 3%. Din contra, m-au facut sa cred ca actioneaza doar in numele cumparatorului, au actionat exclusiv in favoarea cumparatorului si doar dupa aceea m-au anuntat sec ca le datorez 3%. Normal ar fi fost sa stiu si eu ca trebuie sa le platesc 3%, inainte sa-mi fi smuls prin falsa reprezentare un pret extrem de bun pentru cumparator si dezavantajos pentru vanzator. Daca mi-ar fi spus de la primul contact ca trebuie sa le dau si lor 3%, i-as fi rugat sa negociez cu 1000 euro in plus, ca sa am de unde le plati acesti 3%. Practic nu numai ca n-au facut nimic pentru mine ci mi-au oferit date false in scopul ca sa obtina avantaje exclusive pentru ei si pentru cumparator. Si acum vin ca paduchii sa le platesc pentru serviciile prestate exclusiv in favoarea cumparatorului.
Acuma mi-e teama ca se pot folosi de contractul de comision semnat de mandatara mea ca sa ma dea in judecata si vreau sa-l reziliez pentru ca a fost obtinut abuziv, prin falsa reprezentare si pe cai necinstite. Ce solutie practica am in caz ca agentia ma da in judecata? Si mandatarei mele îi este teama ca o vor da in judecata. Ce-mi sugerati? Ce recurs am?
Va multumesc mult.
In cazul in care ajungeti in instanta vedeti mai intai ce anume va invoca agentia, motivele pentru care va reclama. Apoi actionati in functie de acestea. Daca nu au motive temeinice, legale, probabil nu vor ajunge in insanta.. Insa daca la semnarea ante-contractului acel act specifica in mod clar care sunt obligatiile dvs. si ca sunteti de acord sa le platiti acel comision, atunci sansele sunt de partea lor. Nu va ramane astfel decat sa-i acuzati ca au urmarit incheierea acelui act in mod fraudulos si sa va aparati in acest sens. Dolul si reaua-credinta se pot demonstra prin orice mijloace de proba!
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
Raoul_mw, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns. Imi este mult mai clar ce am de facut. Noroc ca am pastrat toate email-urile schimbate cu agentia si o am ca martora atat pe mandatara mea (care practic a facut peste 50 de vizite, in timp ce agentia n-a facut decat una singura) cu privire la prezentarea apartamentului. Din toate acestea rezulta clar ca agentul lor s-a prezentat exclusiv din partea cumparatorului si a actionat exclusiv pentru el.

Apropo, exista vreo lege care da dreptul agentiilor imobiliare sa ia bani si de la cumparator si de la vanzator? Agentiile se plaseaza clar in conflict de interese cand reprezinta 2 parti cu interese opuse. Dvs ce parere avetI?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara ContSters110226 ContSters110226 buna ziua. Caut sa imi cumpar un apartament cu 3 camere. Am gasit o agentie prin ceva cunostinte. Dupa cateva vizite agentia ne-a gasit un apartament. Am facut ... (vezi toată discuția)
Cum pot negocia o vânzare dacă agenția imobiliară se împotrivește? problema a intervenit în momentul în care am cerut să merg la un notar dorit de mine anthynidiany anthynidiany Vreau să cumpăr un apartament pe care l-am văzut printr-o agenție acum câteva zile. Eu nu am semnat nimic cu ei, dar vânzătorul are contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari imobiliare camitzu22 camitzu22 Buna ziua. Am nevoie de sfatul dvoastra: Am incheiat in august un contract de prestari servicii cu o agentie imobiliara, care suna asa: Incheiat ... (vezi toată discuția)