avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distanta minima intre 2 constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distanta minima intre 2 constructii

Locuiesc la o vila si in spatele vilei dispun si de un teren. De zeci de ani "in fundul" curtii exista o constructie simpla din caramida, o magazie. Magazia se intinde pe aprox toata latimea curtii. Vecinul din stanga mea avea si el o asemenea magazie, identic pozitionata si chiar identica ca dimensiuni (lungime latime inaltime) cu a mea. intre cele 2 magazii exista gard despartitor (adica continuarea gardului care desparte toata curtea) iar distanta efectiva intre magazie si gard era de ~15cm in fiecare parte.

Acum aprox. 10 ani veciul meu a demolat acea magazie si si-a construit o casa. ma rog, nu stiu cum se defineste o casa, este vorba e o constructie cu parter+1, de vreo 3-4 ori mai inalta decat fosta magazie (fosta magazie era o constructie mica de ~2m -2.50m inaltime cu tot cu acoperis), mult mai lata (adica mai intrata spre curte).
Ei bine pe toata lungimea noii constructii omul a desfiintat gardul despartitor ba mai mult s-a lipit de magazia mea cu zidul lui.
In acea locatie locuieste o femeie in varsta si omul a profitat ca nu si-a dat seama batrana de intentiile lui la momentul ala. Cand s-a realizat constructia l-am intrebat eu de ce a facut asta si omul a zis ca domne a fost o greseala de constructie si el nu a avut intentia sa fie asa.
Pe toata intinderea casei omului gardul a fost desfiintat si acum zidul e in loc de gard, plus ca asa cum ziceam peretele este oblic si a construit pe terenul meu. E drept nu mult sa zic 30-50cm a intrat cu zidul in curtea mea.

Lamuriti-ma si pe mine ce drepturi am in cazul asta si cum se procedeaza. unde sa ma adresez? sa ma adresez direct instantei? sa ma duc la vreo autoritate (autoritatea de constructii, la urbanism) sa fac o sesizare sa il verifice? Care e mersul lucrurilor?

Ideea pt care ridic aceasta problema la atata timp dupa ce si-a construit omul casa este ca de la un timp ma ameninta si are o atitudine verbala foarte violenta (adica nu injurii ci asa, la modul cum imi vorbeste) referitoare la o alta problema pe care chipurile i-as pricinui-o eu. Adica eu am lasat omul in pace am dat dovada de o buna intelegere iar dansul nu apreciaza lucrul asta.

In principiu in prima faza as vrea sa imi cunosc drepturile si eventual ce legi sunt in favoarea mea in speta de faza.
Putem vorbi de o tulburare de posesie in cazul asta? (eu nu pot folosi acea bucatica de teren), adica procesul va fi unul penal sau trebuie sa il dau in judecata in civil?
eventuale reclamatii la inspectoratul de stat in constructii, urbanism pot fi facute DOAR de proprietarul din acte??
Care sunt consecintele unor ilegalitati pe care i le pot depista cei de la institutiile de mai sus? Adica il vor amenda sau e posibil sa il puna sa darame casa daca il vor gasi neregula. Nu as vrea sa il oblige sa darame casa, nu sunt un om rau mai ales ca eu banuiesc ca nu este in regula pt ca la momentul constrcutiei zicea ca nu ii trebuie avize si etc ca le avea de la fosta magazie si declara constructia ca magazie, garaj. Sau cumva daca e facuta deja de 10 ani nu i se mai poate intampla nimic???? Ca asta chiar ar fi o problema.....

Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
cosmintt26, utilizator
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 12:58, 1 Aprilie 2013
distanta minima pentru constructii este de 60 cm fata de linia de hotar, pe care evident a incalcat-o.

trebuie sa formulati o actiune in revendicare si desfiintare constructii.
Va multumesc pt mesaj. Dar ce imi puteti spune daca ma duc la urbanism sau la inspectoratul in constructii. Mai este pasibil de vreo amenda sau ceva daca au trecut 10 ani? Am inteles ca se prescrie contraventia dupa 2 ani de la finalizarea lucrarilor dar daca se depisteaza de catre cei de acolo aceste grave nereguli ce se poate intampla? Ok, inteleg ca nu poate fi amendat dar nu i se poate intampla nimic? Ce vor dispune cei de la urbanism respectiv ISC in cazul de fata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la o constructie facuta pe razor MarianaGenoveva MarianaGenoveva Buna ziua, In urma cu 10 ani am cumparat o casa cu teren f. mic. In spatele acesteia este un spatiu, cu o latime de aprox. 1 m pe toata lungimea aferenta ... (vezi toată discuția)
Anulare declaratie notariala cdragoman cdragoman In anul 2009 vecinul meu (avocat de meserie) a construit un zid despartitor din beton si BCA intre proprietatile noastre, care intra 15 cm pe terenul meu, ... (vezi toată discuția)
Buna , 1. deoarece nu se poate altfel vrea sa execut personal ... lost1989 lost1989 Buna , 1. Deoarece nu se poate altfel vrea sa execut personal gardul pe limita de propietate ( grantuire, mejda) care sa fie mejda/grantuirea intre 2 ... (vezi toată discuția)