avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inlocuire reprezentantul al salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inlocuire reprezentantul al salariatilor

In cadrul societatii x interesele angajatilor este reprezentat de un numar de 3 reprezentanti, care au fost alesi de adunarea generala a salariatilor.

Unul dintre membrii trebuie concediat, pe motive economice. Din cate am inteles eu, concedierea nu poate fi efectuata in cazul persoanelor care au astfel de atributii. In primul rand trebuie, ma gandesc eu, o declaratie din partea persoanei, conform careia el renunta la aceasta calitate a lui, dupa care putem efectua concediere. Pana aici este corect ?

Acum, dupa ce l+am concediat, trebuie sa-l inlocuim. Este necesara adunarea generala a tuturor salariatilor, sau exista o posibilitate mai simpla prin care putem sa-l inlocuim pe cel plecat concediat ?

astept parerile, opiniile celor care sunt in domeniu...

va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2009
magyari, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 24 Februarie 2009
De cat timp este ales acel salariat ca reprezentant al salariatilor?
In conformitate cu prevederile art 225 alin 4 din codul muncii: "Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani."
S-a stabilit impreuna cu angajatorul care este numarul de reprezentanti ai salariatilor?
Daca Da, atunci se fac din nou alegeri. Daca NU, atunci puteti ramene si cu 2 reprezentanti ai salariatilor.
Legea 54/2003 va da toate raspunsurile
Legea 54/2003 nu m-a lamurit deloc si problema pusa in disuctie este foarte interesanta pentru ca noi cei din domeniu, ne lovim de ea.
Legea 54 trateaza sindicatele si nu reprezentantii salariatilor, din cate vad eu.

Art. 225/CM (3) "Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia."

Ce numar de anagjti aveti ? Asa cum s-a intrebat mai sus: s-a stabilit un anumit numar ? Cred ca se poate ramane si la doi.

Daca totusi, se realege un altul, eu cred ca trebuie uramata procedura legala, clasica cu adunarea, votul si procesul verbal. Exact cea initiala.
Pe toată durata exercitării mandatului reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţi.
Prin urmare, va mai expun o varianta: mai intai efectuati schimbarea persoanei respective din calitatea de reprezentant al salariatilor si apoi il puteti concedia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters9917 ContSters9917 In cadrul unei societati comerciale are loc concedieri colective.In cadrul unitati este constiuit un sindicat condus de un birou format din 5 membri. Pot fi ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii,puteri totalitare directiunii? Hobitzi Hobitzi Am un director cam dictator la institutie.Ca de obicei cei cu prea mult tupeu,nici el nu e chiar in clar cu legile,face greseli tot timpul.Daca i se atrage ... (vezi toată discuția)