avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana in varsta. Exercitarea drepturilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana in varsta. Exercitarea drepturilor

Bunicul in varsta de 90 de ani are o suma de bani in banca pe care a impartit-o intre o nepoata(el avand 3 nepoti de pe urma unicei fiice) si unica fiica .. crezandu-se neindreptatit nepotul l-a convins pe bunic sa il treaca pe el sa poata sa scoata banii din banca cei care ii reveneau nepoatei si care se stiau ca erau banii pentru studiile ei . Acum mai nou i-a bagat pe gat o avocata ca sa ii deschida succesiunea de pe urma bunicii (bunica a lasat testament pentru nepoata ) Ce putem face pentru a impiedica orice actiune a acestui nepot avand in vedere ca bunicul e foarte influentabil si foarte in varsta ?
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 19:03, 2 Aprilie 2013
referitor la prima chestiune, suma de bani din banca apartine bunicului si a fost autorizat nepotul sa o ridice, in privinta acestei chestiuni, autorizarea de ridicare a sumei din banca apare ca un mandat, bunicul ar trebui sa actioneze nepotul si sa solicite restituirea sumei, acesta din urma fiind autorizat doar sa ridice suma nu sa si-o insuseasca, in privinta celei de-a doua probleme, atata timp cat actioneaza legal nu va puteti opine unei astfel de actiuni, daca a promovat o actiune de iesire din indiviziune trebuie sa va aparati cu instrumentele legale specifice in functie de situatie
multumesc mult
Nu inteleg un lucru: cum poate nepotul sa deschida succesiunea dupa bunica (si chiar si dupa bunic - dupa ce va deceda), din moment ce mama sa, fiica (unica a) bunicului, inca traieste?
Din punct de vedere legal aceasta este SINGURA mostenitoare a respectivului! Deasemenea tot ea este singura in masura sa conteste testamentul lasat de mama sa in favoarea nepoatei, avand dreptul la culegerea rezervei succesorale.
Nu am spus ca nepotul ii deschide succesiunea , el doar i-a gasit bunicului o asa zisa avocata care sa se ocupe cu actele casei si a locului de veci .Dar revin cu o intrebare in situatia in care ambii bunici au facut testament in favoarea nepoatei pentru tot ce au ei in urma decesului bunicii , bunicul este instigat de catre nepot sa ii faca ceva citez -sa nu mai puna mama mana pe nimic -Acest nepot nu stie cum sa mai fure sa insele sa-l pacaleasca pe acest bunic in ultimele luni a reusit sa puna mana pe 30.000 de lei banii nepoatei promisi de ambii bunicii Intreb ce putem noi face pentru a putea sa il opri sa mai aive acces asupra lui ? si repet bunicul are 90 de ani
Eu inteleg ca daca bunicul a acceptat "ajutorul" din partea acelui nepot, probabil are incredere in el. Daca nu, atunci de ce nu l-ati sfatuit sa asculte de dvs. si nu de respectivul? Asta daca mai are discernamant la aceasta varsta. In caz ca este lipsit de discernamant va recomand sa faceti demersurile necesare pentru a i se acorda interzicerea judecatoreasca, cu amendamentul de a face tot posibilul ca tutela sa o obtina altcineva decat respectivul nepot.

Iar pentru a doua chestiune: nepotul ar putea face presiuni ca bunicul sa-i faca testament cu legatar universal in favoarea lui, sau act de vanzare cumparare. Daca face asta si batranul are discernamant, atunci fata acestuia (deci NU nepoata) poate cere reductiunea liberalitatilor excesive solicitand rezerva succesorala, adica 50% din totalul bunurilor aflate in proprietatea bunicului.

Testamentul lasat de bunica (din primul mesaj se deduce ca e moarta) nu mai poate fi sub nicio forma modificat sau anulat de catre nepot!
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
Raoul_mw, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor rezervata dan2 dan2 Sunt unic mostenitor (fiu) al mamei mele care la indemnul fiicei mele a lasat mostenire in totalitate bunurile dupa deces (in fapt o casa) in favoarea nepoatei ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara testament ContSters91464 ContSters91464 Cazul de fata e destul de complicat pt mine si incerc sa-l descriu cat mai clar. O doamna singura, in varsta, cu doi copii(fete). Una din fiice decedeaza, ... (vezi toată discuția)
Bună seara! aș dori și eu o lămurire.eu am un testament de ... Ely26 Ely26 Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a ... (vezi toată discuția)