avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Buna ziua .
M-am tot interesat pe mai multe surse si vad ca nimeni nu poate sa-mi dea si mie un raspuns la problema mea , care este urmatoarea :
In anul 2008 parintii mei au facut un act (de vinzare cumparare ,de donatie, cu clauza testamentara, nu stiu ca mie nimeni nu mi-a spus nimic) catre fratele meu . In 2008 mai tarziu mama a decedat si la inmormantare fratele mi-a spus ca eu nu am nici un drept ca el are acte pe tot .Bine inteles ca m-am suparat ca am fost exclus ca mostenitor din start , dar m-am resemnat cu ideea ca ai mei au avut un singur fiu. Din nefericire in decembrie 2012 fratele meu a decedat. Am fost anuntat prea tarziu ca sa ajung la inmormantare si mi s-a spus sa-mi vad de teaba ca nu am nici un drept la nimic.
Ca surpriza acum am primit de la notariatul din localitatea decedatului o citatie(in care este trecut numele si prenumele localitatea str si atat de parka Posta Romana ma cunoaste personal) sa ma prezint la succesiune pe data de ……la ora 8. Nu mai inteleg nimic . Am fost la un notariat din localitate si am facut un act de acceptare al succesiunii pe baza cetificatului de deces care mi-a fost trims de catre organele in drept. .
Nu stiu de unde sa aflu ce contine masa succesorala ca sa nu ma prezint nepregatit (financiar si moral), si cam ce parte mi se cuvine. Mentionez ca sunt singurul frate, am doi copii, fratele meu casatorit si nu are copii , tatal meu inca traieste.
Fiind departe de localitatea decedatului nu am cum sa fiu prezent la ora 8 se poate schimba ora?
Cu deosebit respect pt rezolvare
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:45, 1 Aprilie 2013
Dvs alaturi de Tata si de Sotia fratelui dvs, daca era casatorit sunteti mostenitori. Trebuie sa va prezentati la notar asa cum scrie in citatie sau sa anuntati chiar telefonic ca nu puteti veni la ora X datorita distantei sau puteti imputernici pe tatal dvs sa va reprezinte la succesiune printr o procura autentica.
Daca fratele dvs nu avea sotie mostenirea va revine dvs si tatalui in cote part egale de 1/2. Daca era casatorit Sotia are dreptul la 1/3 , tatal la 1/4 din 2/3 iar dvs 3/4 din 2/3.
Deci mostenitorii sunt : sotia fratelui, tatal si dumneavoastra.
Tineti cont ca 1/2 din bunurile fratelui le ia sotia deoarece erau bunuri comune .
Cealalta jumatate se imparte astfel:
- sotia 1/3
- tatal 2/12
- dumneavoastra 6/12
@Monica daca tot ati facut calculul aduceti la numitor comun si cota sotiei
Pentru corectitudine in certificatul de mostenitor cotele vor fi urmatoare 4/12 Sotia , 2/12, tatal si 6/12 dvs.

In ce priveste costurile, stati linistit ca nu platiti nimic pe loc, exista mai multe demersuri in procedura notariala succesorala, prezentarea actelor se stare civila, stabilirea masei succesorale, audierea a doi martori, obtinerea certificate or fiscale si daca este cazul al extrase or de informare CF, onorariul se achita la eliberarea certificatului de mostenitor si se va plati in cotele mostenite de fiecare . Va va anunta notarul din timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucesiune voiculescueugen voiculescueugen Buna ziua . M-am tot interesat pe mai multe surse si vad ca nimeni nu poate sa-mi dea si mie un raspuns la problema mea , care este urmatoarea : In anul ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Avere MuresanuDaniel MuresanuDaniel Cum se calculeaza cotele parti la o mostenire daca singurul frate al meu a decedat , sotia acestuia a decedat cu doua luni inainte , sotia decedata a fratelui ... (vezi toată discuția)