avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator care nu respecta Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator care nu respecta Codul muncii

Buna ziua, am o problema legata de locul de munca. Aceasta ar fii cam asa:
M-am angajat la o firma din Timisoara iar in contractul meu de munca, este stipulat 8 ore pe zii cu toate astea, eu lucrez de aproximativ 6 luni cate 10 ore zilnic. Fara a fii platit suplimentar, fara a beneficia de zile libere pentru orele in plus lucrate. Ba mai mult ieri s-a facut o sedinta la lucru , cu muncitorii si ni-sa prelungit programul de lucru la 12 ore zilnic de luni pana vineri, iar sambata de la 9 dimineata la ora 16:00. Asta dupa ce ne-au tinut o teorie a chibritului cum ca ei platesc pentru noi nu stiu ce si cate dari la stat (asta in conditiile in care noi avem trecut in contract minimul pe economie dar in mana luam 1000 lei) . Acum , m-am decis sa imi bag preavizul de 20 de zile lucratoare si totodata sa fac cumva sa le pun un control pe cap ca sa fac si un bine colegilor mei care vor ramane la munca si care nu au alta alternativa. Intrebarile mele ar fii urmatoarele:
1 - cate ore voi lucra in aceste 20 de zile ?
2-ma poate da afara de la lucru in perioada preavizului ?
3-unde pot face reclamatie firmei pentru modul in care isi exploateaza angajatii ?
4-exista vre-o modalitate de a imi primii plata pe orele si zilele lucrate in plus?

Precizez ca si inainte lucram de luni pana vineri 10 ore iar sambata 6 ore asta desii in contract am precizata perioada de 8 ore zilnic 5 zile pe saptamana.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Stima si respect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 2 Aprilie 2013
@ RealZZZZ a scris:

....
1 - cate ore voi lucra in aceste 20 de zile ?
2-ma poate da afara de la lucru in perioada preavizului ?
3-unde pot face reclamatie firmei pentru modul in care isi exploateaza angajatii ?
4-exista vre-o modalitate de a imi primii plata pe orele si zilele lucrate in plus?
.....


1. Pe perioada preavizului - concediere sau demisie - durata timpului de munca este cae mentionata in contractul individual de munca, daca in reg.intern sau in c.c.m aplicabil angajatorului nu se prevede altfel.

2. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, astfel incat angajatorul are posibilitatea sa decida concedierea dvs din motive care tin sau nu de persoana salariatului.

3. Inspectia Muncii si/sau ITM-ul sunt institutii care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.

4. Neplata drepturilor salariale poate fi sesizata ITM-ului si/sau poate face obiectul unei actiuni in instanta... alte modalitati nu prea mai aveti , decat sa va plateasca drepturile salariale restante angajatorul.
ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca drepturile banesti .... singura autoritate in stat care il poate obliga este instanta de judecata (Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau locul de munca, actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata munca-preaviz concediere EmiB EmiB In cazul in care un salariat este concediat pe motivul desfiintarii postului, primind un preaviz de 20 de zile lucratoare, ce durata a programului de munca va ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ...la negru sindicatul sindicatul in contractul meu incheiat cu angajatorul scrie ...program de lucru 8 ore zilnic, 5 zile pe sapamana. dar pe mine ma chemau la munca in fiecare sambata,cate ... (vezi toată discuția)
Demisie ratis ratis Mi-am dat demisia de la firma si acum trebuie sa stau in preaviz 20 zile dupa noul cod al muncii, in data de 27 iunie mi-am depus demisia si trebuie stau la ... (vezi toată discuția)