avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa revenire din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa revenire din CIC

Buna ziua, am o problema si o rugaminte la dvs. Avem o angajata care si-a reluat activitatea dupa CIC de 2 ani. La cateva zile i s-a adus la cunostinta ca datorita reorganizarii activitatii, locul de munca se desfiinteaza urmand sa beneficieze de un preaviz de 20 de zile lucratoare, salariu compensator, urmand sa i se desfaca cim conf. art.65 alin 1 din L53/2003.
Cine ii da adeverinta de somaj? Noi cu perioada de dinainte de a intra in CIC?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 7 Septembrie 2016
1. Dvs. ii dati adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) cu salariile pe 12 luni.

2. - In aceste 12 luni intra perioada lucrata dupa CCC (inclusiv perioada de preaviz) la care se adauga (pana la 12) luni de dinainte de a intra in CCC.
- Atentie ca perioadele de concedii medicale si de maternitate nu sunt stagii de cotizare la somaj asa ca nu le treceti in adeverinta, treceti numai luni in care a avut salariu.
Dar nu este ilegal sa concediezi timp de 6 luni mamele care revin din CCC. Cum asa brusc dupa cateva zile i s-a desfiintat postul. Legea nu o apara?
Ordonanta de urgenta nr. 111/2010, art. 25 prevede:
....
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

OUG nr.111/2010 prevede ca interdictia se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate. Asadar, nu timp de 6 luni ... perioada interdictiei poate fi cuprinsa intre 0 zi - 6 luni ...

1. Oricare angajator isi organizeaza activitatea asa cum o cer interesele firmei sale.

2. Isi face organigrama de personal conform politicii firmei sale si intereselor sale economice.
maader a scris:
.... Legea nu o apara?


Legea o apara doar pentru o anumita perioada de timp . Perioada care poate oscila in functie de prevederile din reg.intern sau ccm aplicabil.
Asa cum v-am spus mai sus , perioada maxima de interdictie este de 6 luni de la data revenirii din CCC. Insa exista prerogativa de a se stabili in reg.intern sau prin negocierea in ccm la nivel de unitate o perioada mai mica de 6 luni.

Alte discuții în legătură

Interdictie concediere la revenire din cic adimct2007 adimct2007 Cum se interpreteaza art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010 referitor la interdictia angajatorului de a concedia salariata care revine din concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil ?? augustana26 augustana26 buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o mamica ce se intoarce din ingrijire copil la implinirea varstei de 2 ani poate beneficia de somaj. Multumesc, (vezi toată discuția)
Concedierea la intoarcerea din cic IRISL IRISL Buna ziua, Anul acesta, m-am intors la munca dupa 2 ani de CIC. Inainte de finalizarea celor 6 luni de la intoarcerea din CIC, mi-a fost adus la cunostinta ... (vezi toată discuția)