avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificarea sau anularea unei sentinte-decizie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificarea sau anularea unei sentinte-decizie definitiva

Buna ziua !
Sunt proprietarul unui imobil format din doua apartamente cu teren aferent .
In urma cu cinci ani am obtinut o sentinta-decizie definitiva , irevocabila ,investit cu formula executorie , inclusiv procesul verbal de punere in posesie , intr-un proces de iesire din indiviziune . Mentionez faptul ca sentinta-decizia definitiva nu a fost intabulat pentru motiv , ca apartamentul vecin in utima perioada a avut mai multi proprietar , iar in aceasta perioada schita de dezmembrare a trebuit refacuta in coordonat etc...
Noul vecin nu este mutumit cu hotararea si schita de ezmembrare din rocesele amintita mai sus , si ma actionat in judecata intr-un proces de partaj . Pe baza unei expertiza extra judiciara .
Instanta poate anula sau modifica sentinta-decizia definitiva investit cu formula executorie ?
Cel mai recent răspuns: SPavel , utilizator 17:01, 6 Aprilie 2013
Pe scurt: Nu
Ceva mai pe lung: Din ceea ce scrieti exista autoritate de lucru judecat peste care nu se poate trece. Asadar orice proces nou avand acelasi obiect, pentru aceeasi cauza si intre aceleasi parti sau urmasii acestora nu se poate judeca pentru ca prima hotarare are putere de lucru judecat.
Exista puterea lucrului judecat , daca reclamantul nu este rudenie sau urmasi a partilor din primul proces ?
Nu trebuie sa fie ruda sau urmas e suficient sa fie avand-cauza adica o persoana care desi nu a participat la incheierea actului juridic despre care este vorba actul juridic produce efecte datorita raportului juridic dintre avandul-cauza si partea contractanta.
Asadar, avanzii-cauza sunt asimilati atat partilor, deoarece contractul produce efecte fata de ele, cat si tertilor pentru ca nu au participat la incheierea contractului.
Decizia instantei nu se poate modifica.
Doar daca ar veni un tert care sa fie strain de aceste parti ar putea sa castige impotriva tuturor.
Insa, ar insemna sa pierdeti procesul si dvs. Si vecinul.
Va rog daca se poate mai explicit . Nu am pregatiri juridice.
Va mutumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca giorgianagini giorgianagini Ce efecte produce o sentinta definitiva si irevocabila? ...si mai ales efectele ce le produce o hot. judec. definitiva si irevocabila se rasfrang si asupra ... (vezi toată discuția)
O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ? gigelas gigelas Buna seara, -In 1996,Tribunalul a pronuntat o decizie prin care a dispus punerea in posesie asupra unei suprafete de 2000 mp padure,reclamantului. - ... (vezi toată discuția)
Autoritatea de lucru judecat SPavel SPavel Buna ziua ! Sunt proprietarul unui imobil format din doua apartamente in cota de 1/2 parte cu teren aferent , de peste 15 ani. In aceasta perioada ... (vezi toată discuția)