avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ?

Buna seara,
-In 1996,Tribunalul a pronuntat o decizie prin care a dispus punerea in posesie asupra unei suprafete de 2000 mp padure,reclamantului.
- Decizia a fost atacata cu recurs de Primarie-Comisia de Aplicare a Legilor Funciare - dar a fost respims recursul.
-Astfel,Decizia Tribunalului a ramas definitiva si irevocabila.
Numai ca,reclamantul nu a stiut,la vremea respectiva,sa urmeze procedura executarii silite (investire cu formula executorie - executor judecatoresc) si nu a intrat in posesia padurii nici pana in prezent.
-In 2009 a facut o cerere de investire cu formula executorie,insa i s-a respins pe motiv ca s-a prescris dreptul de actiune.
-Acum,am aflat de Decizia civila nr.1653/24.02.2011 a ICCJ Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala,care prevede clar ca se poate introduce o noua actiune,in valorificarea aceluiasi drept,in vederea constituirii unui nou titlu,fara a i se opune exceptia autoritatii de lucru judecat decurgand din hotararea pronuntata anterior.
-INTREBARE : - Este posibila o astfel de procedura,in situatia aratata ?
-Actiunea se introduce la aceeasi instanta,care a pronuntat si prima hotarare,respectiv Tribunalul ?
-Stie cineva o speta similara,ca precedent ?
Va multumesc.
O seara buna.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:07, 12 Martie 2012
Daca vorbim de o valorificare stricta a aceluiasi drept, categoric aceasta nu se mai poate realiza, in ipoteza in care prin sintagma valorificare se are in vedere obtinerea aceluiasi rezultat.
Valorificarea aceluiasi drept (al proprietatii) , materializata in obtinerea unui nou titlu da posibilitatea formularii unei noi actiuni. Conteaza f mult maiestria cu care se completeaza vechea cerere prin intermediul celei viitoare.( A nu se intersecta).
V-as ruga,sa-mi spuneti concret,daca se poate introduce o actiune pentru a se ajunge la acelasi rezultat,avand in vedere ca hotararea initiala nu a fost pusa in aplicare si astfel nu s-a infaptuit "justitia". Ulterior,sa fie investita cu formula executorie si astfel reclamantul sa o poata executa silit prin intermediul unui executor judecatoresc.
Decizia la care am facut referire,asa dispune. Sau,poate nu o inteleg eu cum trebuie ?
Nu ar fi cazul de a se completa vechea cerere prin intermediul celei viitoare ci ar fi o alta cerere similara,bazata in drept pe dispozitiile deciziei ICCJ mentionate. Cunoasteti continutul acestei decizii ?
As dori informatii clare,la obiect,daca se poate.
Va multumesc.
@gigelas, decizia la care faci trimitere se refera la prescriptia termenului de executare silita!
In speta supusa discutiei este vorba despre faptul ca partea interesata nu a valorificat hotararea instantei superioare, care a ramas irevocabila, in sensul de a o investi cu formula executorie in termenul de prescriptie... Acea decizie se refera la cu totul altceva, de genul autoritatii de lucru judecat si prin analogie cu altceva care nu are vrr-o treaba cu lipsa preocuparii partii interesate fata de propriul interes care privea investirea acelei hotarari judecatoresti in termen!
Am inteles. Totusi,este vorba de un drept al reclamantului,recunoscut de o instanta de judecata,drept de care nu s-a putut bucura din simplul motiv ca nu a stiut la vremea aceea sa investeasca hotararea cu formula executorie.
In acest caz,chiar nu se mai poate face nimic,pentru a fi pus reclamantul in posesie asupra suprafetei de 2000 mp padure,pentru care instanta de judecata a dispus acest lucru ?
Va multumesc.
Sunt aplicate dispozitiile Deciziei 1653/24.02.2011. Pentru a obtine un nou Titlul. In acest caz se poate introduce o noua actiune prin care se valorifica acelasi drept prevazut in T.Executoriu prescris, fara sa i se opuna 'exceptia puterea lucrului judecat". O asfel de exceptie daca ar fi primita este incontradictie cu garantare drepturilor prevazute de art.6 din CEDO, "violarea dreptului de acces la justitie" ..Ok.

Alte discuții în legătură

Sulta ContSters58959 ContSters58959 dupa cat timp se prescrie sulta ,am de plata o sulta din 1990 ,mai sunt obligat sa o achit daca pina in prezent nu a solicitat-o . multumesc (vezi toată discuția)
Termen prescriptie dana131 dana131 Buna seara! EXISTA un termen pt prescriere cheltuielile de judecata reprezentand onorariu avocat ? sau se executa la nesfarsit ? va multumesc ... (vezi toată discuția)
Prescriere sulta katrin katrin Am o sulta de platit in baza unei hotarari de partaj succesoral din 1998. Problema este ca-mi apare la cartea funciara ca sarcina. Cum o pot radia? Nu se mai ... (vezi toată discuția)