avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termen prescriptie
Discuție deschisă în Executare silită

termen prescriptie

Buna seara!

EXISTA un termen pt prescriere cheltuielile de judecata reprezentand onorariu avocat ? sau se executa la nesfarsit ?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 11:20, 27 Ianuarie 2013
Da, Daca au trecut 3 ani de cand s-a nascut dreptul de a cere executarea silita T.Executoriul se prescrie. Dar se poate pune in termen de 15 de la prescriere printr-o cerere motivata la instanta de executare.
Incazul ca nu s-a procedat la punerea in termen a T.Executoriu se poate introduce o noua actiune pentru recunoasterea dreptului prevazut in Hotararea prin care vi s-a recunoscut ca X este dator sa va plateasca acele cheltuieli (exista o Decizie a ICCJ nr.1968 care prevede acest lucru)
Buna ziua,

daca vorbim despre onorariul avocatului angajat de partea adversa, atunci el se prescrie in termen de 3 ani. Poate ar fi bine sa explicati un pic ce vi se intampla, astfel incat sa primiti un raspuns la speta dvs concreta.

Zi buna,
Avocat Costi Boncu
intrun litigiu de munca partea adversa a pus avocat solicitand cheltuieli de judecata . In hotarare nu se specifica nimic legat de plata onorariului avocat.Ar putea sa ma execute, din moment ce nu este trecut nimic, in hotarare despre acest onorariu ? Am auzit ca s-ar prescrie intr-un an de la irevocabilul hot . Asa-i ?
Va multumesc anticipat pentru solutii si sugestii
Buna ziua,

daca in hotararea judecatoreasca nu se pomeneste nimic despre onorariu, atunci partea adversa ar trebui sa faca un nou proces in care sa solicite obligarea dvs la plata acestor cheltuieli. Fara acest nou proces, nu se pune problema executarii silite, pentru ca nu exista un titlu executoriu cu privire la onorariul avocatului advers.
Termenul de prescriptie cu privire la aceste sume este de 3 ani.

Avocat Costi Boncu
Revin asupra raspunsului, dat de subsemnatul; Decizia care am aratat-o este o greseala amea Imi cer scuze; Am sa va descriu Decizia Nr.1653/24.02.2011 a ICCJ, care prevede printre altele; "Rezulta ca, desi puterea lucrului judecat si execexecutorialitatea sunt atribute diferite ale hotararii judecatoresti, ele sunt in interdependenta si se influenteaza.
A considera, insa, ca subzista putere de lucru judecat a unei hatarari irevocabile anterioare, cu consecinta paralizarii actiunii intridusa de persoana carei i s-a recunoscut dreptul pretins, in conditiile in care aceasta hotarare este lipsita de executorialitate, prin efectul prescriptiei dreptulyui de a cere executarea silita, dar in ipoteza in care dreptul material la actiune s-a prescris, ar echivala, in opinia instante de recurs, cu lasarea fara substanta a dreptului de acces la un tribunal, GARANTAT DE ARTICOLUL 6 DIN CONVENTIE.
Astfe, pentru ipoteza in care dreptul materual la actiune este IMPRESCRIPTIBIL sau mai lung decat termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, trebuie sa i se recunoasca partii tnteresate de a introduce o noua actiune, in valorificarea aceluias drept, in vederea constituirii unui nou titlu, fara a i se opune exceptia autoritatii de lucru judecat decurgand din hotararea pronuntata anterior. ". Sper ca am putut face tot ce este omeneste ca sa dau un raspuns cat mai profesional.

Alte discuții în legătură

Sulta ContSters58959 ContSters58959 dupa cat timp se prescrie sulta ,am de plata o sulta din 1990 ,mai sunt obligat sa o achit daca pina in prezent nu a solicitat-o . multumesc (vezi toată discuția)
O noua actiune pentru valorificarea aceluiasi drept ? gigelas gigelas Buna seara, -In 1996,Tribunalul a pronuntat o decizie prin care a dispus punerea in posesie asupra unei suprafete de 2000 mp padure,reclamantului. - ... (vezi toată discuția)
Prescriere sulta katrin katrin Am o sulta de platit in baza unei hotarari de partaj succesoral din 1998. Problema este ca-mi apare la cartea funciara ca sarcina. Cum o pot radia? Nu se mai ... (vezi toată discuția)