O zi buna ,
intrebarea mea este ca in cazul unui proces civil in ce situatii martori invocati se pot respinge de catre partea adversa pe motivul ca sint parte,adica in ce conditii martorii pot fi catagolati parte in caz(ruda,sotie,angajat..)
Multumesc ptr. raspuns
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.
Exceptie fac procesele de divort , filiatie sau alte raporturi de familie in care sunt admisi ca martori rudele si afinii de la art.315.
Martorii nu sunt părți în procesul civil. Părți în procesul civil sunt persoanele care îndeplinesc condițiile generale pentru exercițiul acțiunii civile și între care s-a legat raportul juridic. Acestora li se pot alătura terțe persoane care intervin în proces din proprie inițiativă sau sunt introduse forțat de reclamant sau pârât. De asemenea, legiuitorul a recunoscut legitimare procesuală și procurorului sau altor organe.
Ar fi trebuit să ne spuneți când a început procesul pentru a putea să precizăm prevederile legale aplicabile. Eu am impresia că este vorba despre un litigiu început mai demult și că aplicabile în speță sunt dispozițiile vechiului Cod de procedură civilă. E mai greu, dar probabil nu imposibil, să ajungeți în faza de administrare probe într-un litigiu început după 15 februarie 2013. Dacă este un litigiu început mai demult, reveniți!