avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil

buna ziua,daca o batranica de 71 de ani si bolnava de alzheimer proprietara de apartament dar cu 4 copii,poate vinde apartamentul?sau copii pot vinde?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:51, 3 Aprilie 2013
Numai persoana care detine calitatea de proprietar asupra bunului imobil, poate sa dispuna tranzactionarea acestuia
In situatia mentionata opereaza prevederile Art. 1205 Noul Cod Civil, Lipsa discernământului,

(1) Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.
(2) Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute.


Art. 178. - În afară de cazurile prevăzute de lege, instanța de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, o persoană, deși capabilă, nu poate, personal, să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temeinice, nu își poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deși capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

Efectele curatelei

Art. 181. - În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacității celui pe care curatorul îl reprezintă.

Conținutul curatelei

Art. 183. -
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepția cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanța de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile și obligațiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanța de tutelă poate stabili limitele mandatului și poate da instrucțiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.





Numirea unui curator special

Art. 167. - În caz de nevoie și până la soluționarea cererii de punere sub interdicție judecătorească, instanța de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea și reprezentarea celui a cărui interdicție a fost cerută, precum și pentru administrarea bunurilor acestuia.



Art. 144. -
(1) Tutorele nu poate, în numele minorului, să facă donații și nici să garanteze obligația altuia. Fac excepție darurile obișnuite, potrivite cu starea materială a minorului
(2) Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie și autorizarea instanței de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărțeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunțe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum și să încheie în mod valabil orice alte acte ce depășesc dreptul de administrare




Nu poate vinde apartamentul Decat cu incuviintarea instantei de tutela , dupa punerea sub interdictie a persoanei respective. Iar vanzarea se face numai in interesul interzisului , banii fiind blocati intr un cont special creat pt persoana aceea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren de catre o persoana cu alzheimer johnthebest johnthebest Daca o persoana sufera de alzheimer cum poate vinde un teren? Sotul si copii sunt de acord cu vanzarea dar nu stiu cum sa procedeze. (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant, propietar bolnav de alzheimer maconni maconni Avem o problema in familie. Un titlu de proprietate indiviza pentru pamant cu 6 proprietari. Unul din proprietari este bolnav de alzheimer si nu are urmasi ... (vezi toată discuția)