avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema gard vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema gard vecin

buna ziua ,de vreo 2 ani parintii mei tot au probleme cu vecinii ( amenintari ,injurii,etc.) ultima problema vecinii au sarit la bataie pe motiv ca a intrat cainele nostru in gradina lor. parintii mei au mers la primarie si au facut o sesizare ca vecinul sa isi refaca gardul care este 80% daramat. de la primarie au primit o instiintare ca trebuie sa colaboreze cu vecinul pentru reconstruirea gardului.
gardul cu ceilalalt vecin este construit integral de parintii mei ,in aceste conditii trebuie sa suporte din cheltuielile pt reconstruirea gardului sau vecinii trebuie sa il faca singuri?
multumesc!
fiind un gard care delimiteaza ambele proprietati costurile trebuie sa le suporte ambii proprietari.
george u a scris:

gardul cu ceilalalt vecin este construit integral de parintii mei ,in aceste conditii trebuie sa suporte din cheltuielile pt reconstruirea gardului sau vecinii trebuie sa il faca singuri?

Gardul cu vecinul celălalt trebuia construit tot cu cheltuieli egale de către fiecare dintre proprietari. Deci ar putea să recupereze o parte din cheltuielile de la acest gard și să contribuie cu acestă parte la cel cu vecinul cu care au probleme.
Teoretic asa este (si chiar etic si moral) : ambele garduri - si din dreapta si din stanga - sa fie construite cu pretul suportat in mod egal de vecinii acestor garduri.

Dar, uneori, in unele zone ale tarii se mai aplica si o regula a locului, un fel de cutuma, acceptata de oamenii locurilor.

Astfel, imi aduc aminte ca, cu ceva ani in urma eram intr-un oras din Transilvania. Oras vechi cu multe case, pe strazi inguste. Case specific sasesti, care au portile inalte si care sunt lipite gardurile unele de altele cat este strada de lunga.

Discutand cu gazda casei unde eram cazati, si aflandu-ne undeva in spatele casei pe o terasa, ma uitam si vedeam gard despartitor/comun cu vecinul din dreapta, gard despartitor/comun cu vecinul din stanga. Gardul comun cu vecinul din stanga era intr-un fel de reconstructie .

Si atunci, din curiozitate, am intrebat gazda, daca vin muncitorii in cursul zilei sa lucreze la acel gard si cat o costa (intentionam si eu sa ridic un gard la acea vreme si tot ma interesa cat costa mana de lucru).

Raspunsul gazdei a fost: "nu stiu, deoarece la noi este o regula: fiecare are grija si isi repara gardul din partea dreapta".

Mi s-a parut o hotarare inteleapta!

Dar, repet: orasul respectiv avea toate casele lipite si cu garduri comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se impart cheltuielile la refacerea unui gard comun? patriciasavulea patriciasavulea buna! as avea si eu o intrebare in legatura cu gardurile ce delimiteaza doua proprietati! am o curte de 400 de mp,delimitata de vecini cu un gard ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În casa părintească nu mai locuiește nimeni de ... ValiBratan ValiBratan Bună ziua! În casa părintească nu mai locuiește nimeni de vreo 4 ani, părinții fiind decedați. Din motive obiective, moștenirea nu a putut fi ... (vezi toată discuția)
Exista un articol care stabileste obligatia construirii unui anumit gard pentru curte ? ghita_r ghita_r Sunt proprietarul unei case si nu stiu daca trebuie sa construiesc gardul din fata casei sau cel din spatele casei(dreapta), exista o regula? (vezi toată discuția)