avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Firma din UE - Sediu in Romania
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Firma din UE - Sediu in Romania

Buna ziua,

Colaborez cu o firma de traduceri dintr-o alta tara din UE. Firma respectiva vrea sa-si infiinteze un office in Romania pentru a angaja traducatori romani. Activitatea condusa in Romania va fi doar activitatea traducatorilor. Firma nu va realiza profit si nu va desfasura activitati comerciale in Romania.

Intrebarile mele sunt:

- este necesar ca firma respectiva sa-si creeze o firma separata in Romania (subsidiary etc.) - sau se poate functiona din tara in din care este?

- trebuie neaparat ca personele cu care colaboreaza firma sa fie angajate sau se poate colabora si cu un contract de cobalorare iar "angajatii" isi for infiinta un PFA?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: mik_zoltan , utilizator 12:49, 4 Aprilie 2013
Traducatorii, ca profesie liberala cu PFA, nu aplica norma de venit. Aplica sistemul real. Pana la urma dvs. veniti cu propunerea si ei vad daca accepta sau nu. Este o negociere si fiecare isi face calculele daca este ok sau nu.
Se poate colabora cu acesti manageri sub forma de PFA doar daca nu sunteti singurul client. In cazul in acel PFA va are numai pe dvs. drept client, se considera o relatie angajat - angajator si va puteti trezit cu supriza ca trebuie sa platiti asigurarile sociale.
Din ce inteleg este o firma cu destula putere financiara, luand in considerare salariile si/sau rationamentul de sediu. Cred ca cel mai bine ar fi sa obtineti o parere avizata de la un avocat/contabil, eu am ceva cunostinte despre PFA, nu si despre SRL cu asociat strain, despre care vad ca s-a scris mai sus.
Oricum la salariile oferite nu vad de ce ar alege un sediu in RO, cu exceptia faptului ca exista foarte multi clienti de aici care lucreaza cu aceasta firma de traduceri.
Rationamentele sediului in Romania sunt:

1.) In Romania sunt extrem de multe personane care lucreaza in domeniul traduceri plus foarte multi absolventi in acest domeniu.

2.) In Romania poti oferi un salariu peste medie (~$1,000 net) pentru ca angajatii tai sa fie loiali, dedicati, extrem de calificati, - in general, persone care sunt dispusi sa depuna un efort extra deoarece vad ca sunt apreciati de catre firma. ...iar acest salariu este in acelasi timp mult mai putin decat ce trebuie sa investeti in Europa de west.

---

Poti sa dai usor £2,200 net in UK, dar acolo cu £2,200 gasesti doar angajati "normali" care vin in birou 8 ore pe zi, iar ce se intampla in afara programului nu le intereseaza ca e doar "un random job". In RO, cu $1,000 net nu ai doar un "random job", e mult mai mult decat atat.

Punctul 2.) este motivul principal pentru a veni in RO dar din pacate se pare ca in mod ironic sistemul romanesc incurajeaza in mod intentionat salarii mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul functionarii unui offshore in romania bluepointx bluepointx Buna ziua, As dori sa clarific niste chestiuni legate mai mult sau mai putin de folclorul urban. Exista o societate comerciala offshore care are clienti ... (vezi toată discuția)
Procedura infiintarii reprezentantei ionutanton777ro ionutanton777ro In practica, ma intereseaza cat de facila sau anevoioasa este procedura infiintarii unei reprezentante (a unei asociatii straine in Romania). Redau aici ceea ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu firma din ue george2008 george2008 Buna ziua, Am primit un contract de munca din partea unei firme care nu este inca inmatriculata in Romania. Firma are sediul intr-un stat membru al UE. ... (vezi toată discuția)