avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantia de gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantia de gestiune

Buna seara,
Va rog sa imi spuneti,daca angajata fiind,pot solicita angajatorului restituirea partiala a garantiei de gestiune acumulate,dat fiind ca nu am inregistrat niciodata lipsuri in gewstiune
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 9 Aprilie 2013
Conform art.16 din Legea nr.22/1969, garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.

Asadar, restituirea garantiei se face numai la încetarea contractului de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, coroborata cu situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime.
Am citit undeva,din pacate nu mai gasesc articolul,ca anual,angajatul poate solicita si i se pot restitui maxim 2/3 din valoarea garantiei acumulate.
Nu am cunostinta de existenta unui astfel de act normativ care sa prevada ceea ce spuneti dvs ca ati citit ... Legea nr.22/1969 este clara in ceea ce priveste situatiile in care se restituie garantia : la încetarea raporturilor de muncă sau trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie mihai colhon mihai colhon Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima de restituire a garantiei in bani de catre angajator. Multumesc (vezi toată discuția)
Restituire garantie nick200 nick200 Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ... Ioanamia Ioanamia Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ii da posibilitatea angajatului la participarea inventarului in timpul preavizului. Si il obliga ... (vezi toată discuția)