Am cumparat de la o banca un apartament cu trei camere. Electrica si GDF Suez refuza sa incheie un contract de furnizare cu mine pe motiv ca fostul proprietar are facturi neplatite. 360 lei electricitate si aproximativ 400 lei gaze. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc un serviciu de care nu am beneficiat eu? 760 lei sun bani multi pentru mine dar probabil putini pentru un avocat care sa ma ajute impotriva celor de la electrica si gaze, care pentru a avea curent si gaze ma obliga sa platesc elctricitatea si gazele pe care nu le-am consumat eu! Ce pot sa fac?
Cum s-a facut acest refuz? Verbal sau scris? Cereti sa se consemneze in scris acest refuz sau faceti o cerere in acest sens sau o simpla reclamatie pe care sa aveti un numar de inregistrare. Pe unde va duceti luati o dovada ca ati fost pe acolo iar nu vorbe.
Dreptatea este de partea dvs. iar furnizorii vor sa-si scoata banii cumva. Chiar daca platiti, veti constata ca acele chitante sunt pe numele restantierului iar nu pe al dvs. ca sa nu puteti contesta nimic in instanta.
Eu am patit asa ceva si sa stiti ca nu vedeti curent electric si gaze pana nu achitati facturile.
La furnizor nu conteaza cine plateste, pe bonul de casa nici nu scrie numele persoanei.
De fapt nu va face noul contract pana nu achitati restanta. Iar refuzul de a face contract e dreptul distribuitorului.
Sigur ca va puteti adresa ANPC sau chiar in instanta, dar cheltuiala de bani, nervi si timp este prea mare fata de sumele pe care ar trebui sa le achitati.
Dar, sa va spun sincer, greseala este a notarului care, asa cum cere adeverinta de la asociatie ca persoana nu are datorii la intretinere, asa trebuie sa ceara si ultimele chitante cu plata la zi la energie electrica si gaze, cablu internet TV telefonie fixa si sa va fi atentionat ca e bine sa retrageti din pretul casei o anumita suma care inseamna plata acestor facturi pe lunile de tranzitie de la vechiul la noul proprietar.
Mergeti la notarul care a facut actul de VC si intrebati cat a fost spaga ca sa inchida ochii la datoriile pe care le avea vechiul proprietar, asa cum a cerut adeverinta de la asociatie (daca a cerut) asa trebuia sa ceara facturile de la utilitati indiferent care sunt acestea.
Cred ca nu aveti de ales si trebuie platita datoria pe care o are vechiul proprietar, asta cat de repede este posibil ca sa nu aveti surpriza sa le inchida si atunci trebuie sa platiti si deschiderea.
Este un santaj pe fata a celor doi furizori. Asa procedeaza de ani de zile fara ca cineva sa le-o de-a peste bot!
Este adevarat sumele nu sunt prea mari, dar nu este treaba noului proprietar.
Faceti scris, mergeti la ANPC urgent.
Au ei destule parghii de rezolvare - aceasta cu plata debitului de catre noul proprietar, este ce-a mai usoara, dar incalca legea, dar la cat sunt de aroganti, ii doare'n cotul strazii de populatie!
Dca nu va grabiti prea tare (poate mai efectuati lucrari de reparatii si nu o sa aveti nevoie de gaze - mai rau este cu e. electrica, dar poate va ajutati cu vecinii), mergeti si reclamati aspectul la ANPC, rugati-ii sa urgenteze rezolvarea.
Succes!
Nu am cumparat prin notar. Apartamentul a fost cumparat la licitatie la executor judecatoresc iar pe actul de adjudecare scrie expres ca apartamentul este liber de sarcini etc.
Fiind in situatie de monopol nu cred ca are dreptul de a refuza incheierea unui contract de furnizare.
InCum s-a facut acest refuz? Verbal sau scris?
La GDF lucratoarea pur si simplu nu a luat cererea si actele necesare de la mine. Am reusit sa le trimit prin posta. Acum astept un raspuns in scris.
La electrica am primit o scrisoare de refuz, invocand ca avizul tehnic de racordare prevede ca facturile emise trebuie achitate de fostul utilizator si mi se cere un nou aviz de racordare care nu prevede acest lucru..