Am cumparat de la o banca un apartament cu trei camere. Electrica si GDF Suez refuza sa incheie un contract de furnizare cu mine pe motiv ca fostul proprietar are facturi neplatite. 360 lei electricitate si aproximativ 400 lei gaze. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc un serviciu de care nu am beneficiat eu? 760 lei sun bani multi pentru mine dar probabil putini pentru un avocat care sa ma ajute impotriva celor de la electrica si gaze, care pentru a avea curent si gaze ma obliga sa platesc elctricitatea si gazele pe care nu le-am consumat eu! Ce pot sa fac?
Unii nu au citit cu atentie de la inceput si-au comentat ca si cum ar fi fost o tranzactie facuta prin notariat.
La cumopararea prin executor, uneori se face vanzarea fara a sti daca apartamentul executat are sau nu si alte sarcini.
Totusi cei interesati de cumparare pot sa intrebe, sa solicite verificarea acestor sarcini iar executorul poate ca la distribuirea sumei incasate prin adjudecare sa achite si acele debite.
Oricum cumpararea unui apartament prin executor are, de regula, avantajul pretului. Ofertantii sunt foarte rar si-adesea apartamentele nu se vand la prima licitatie. La doua, scade pretul de pornire cu 25%. L a treia scade la 50% fata de pretul initial (pretul de evaluare, pretul pietii). Iar la aceasta a treia licitatie se poate cumpara apartamentul la pretul cel mai bun oferit chiar si sub acel 50% din pretul pietii.
Sigur ca in aceasta perioada, cel ce vrea sa cumpere, poate sa afle ce sarcini are apartamentul la asociatie, la marii furnizori, la primarie... si poate solicita executorului sa stinga aceste debite din suma inacsata.
In legislatie se prevede si posibilitatea de cumparare prin licitatie cu sarcini. Dupa adjudecare se face intabularea iar de la data intabularii, imobilul ramane liber de sarcini, acestea fiind radiate din oficiu, cu exceptia celor pentru care adjudecatarul ar conveni sa fie mentinute. Daca pretul de adjudecare se plateste in rate, sarcinile imobilului se sting la plata ultimei rate.
Cel ce castiga licitatia are necazul ca va trebui sa mai suporte unele sarcini, asa cum se intampla in acest caz. Dar daca are avantajul pretului, daca stie acest lucru si-l accepta, poate ca nu mai conteaza 200-300 lei la achizitionarea unui apartament cu jumatate de pret.
Intrebarea nu e daca conteaza cei 200-300 lei care de fapt sunt aproape 800 (370 electrica 427 GDF, bani multi pentru o familie monoparentala cu trei copii) ci daca cei care detin monopolul furnizarii energiei electrice pot obliga un posibil client la plata energiei electrice respectiv gazelor consumat de un alt client?
La Electrica, avand o agentie in orasul meu, am putut discuta personal si au gasit solutia pentru a incheia contractul de furnizare si asi recupra bani de la cel care a consumat curentul.
Cu GDF e mai greu, pentru a vorbi personal cu o persoana de conducere e nevoie sa ma deplasez la Brasov. Telefonic si prin trimiterea prin posta a actelor necesare, nu am reusit nimic, raspunsul a ramas acelas: trebuie platit consumul clientului anterior pentru a incheia un contract cu mine.
In privinta pretului apartamentul licitat: valoarea apartamentului a fost supraevaluat cu mult peste pretul pietei. Doua apartamente identice, unul evaluat la 95000 lei iar cel licitat la 137000 lei, Cel evaluat la 95000 nu era de vanzare. Cumparand la 75% din valoarea evaluata de fapt a fost pretul pietei,