avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil rezultat din concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil rezultat din concubinaj

Buna ziua,

Un prieten locuieste in Italia si are un baietel de 5 ani, provenit dintr-o relatie de concubinaj care a durat 6 ani.
Baietelul locuieste acum cu mama lui in Romania, de 2 luni, mama fiind prinsa ca avea o relatie cu un alt barbat acolo in Italia, fapt ce a dus la intoarcerea ei in tara. Baietelul poarta numele tatalui.
Tatal vrea sa demareze proces de incredintare a minorului si ar vrea sa stie unde va fi purtat procesul: in orasul unde locuieste mama cu copilul( Brasov)sau in orasul de resedinta al tatalui (Bucuresti) sau pe teritoriul Italiei?
De asemenea, ar vrea sa stie care ar fi sansele lui, ca tata, sa obtina custodia, in conditiile in care a fost inselat, are un apartament in Italia, are un job bun, pe cand mama nu a lucrat deloc in Italia, pentru ca nu a vrut, si momentan nu are un job nici in tara, locuind cu parintii ei.
Procesul poate fi demarat de avocat, sau este necesara prezenta tatalui ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Elbi28 , utilizator 02:24, 7 Aprilie 2013
Copilul este incredintat mamei,ca regula.
Faptul ca mama copilului a avut relatii sexuale cu un alt barbat,nu este un motiv in procesul de custodie.
Daca mama se ocupa de copil,casa,masa,scoala,toate cele necesare,nimeni nu-i poate lua copilul biologic.
In loc sa faca un proces ,prietenul dumitale ar face mai bine sa platesca o pensie alimentara pentru acest copil.
Astefel de actiuni initiate din ura personala nu fac bine nimanui.
Si......in nici-un caz minorului.
Tribunalul stie acest lucru si va judeca in acest sens.
SE vor judeca la judecatoria de pe raza domiciliului mamei. Prietenul poate imputernici un avocat sa-l reprezinte, sa ceara ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti. Sansele sunt mici ca domiciliul copilului sa fie stabilit la tata, dar poate incerca. Depinde f mult de cat s-a ocupat de copil pana acum, cum se descurca cu el, cat sunt de atasati unul de altul, daca minorul era integrat acolo in Italia etc.
Pt cazul ca nu va reusi sa se stabileasca domiciliul copilului in Italia, sa ceara sa se stabileasca un program de vizita, sa poata sa ia copilul in vacante in Italia.
Obtineti dovezi prin carese justifica reincredintarea si ulterior, dupa ce aveti astfel de dovezi formulati actiune in instanta.
Nu o face din ura, din contra, iubeste copilul enorm si copilul pe el, cu mama sa ar trai in saracie chiar si cu pensie alimentara.(din pensie, baietelului ii va reveni strictul necesar, restul o va cheltui mama lui pentru ea) A mai stat cu mama cateva luni, baietelul arata foarte rau, a ajuns in spital, nu vroia sa se mai intoarca la bunici.In Italia copilul se simte foarte bine, tatal isi petrece tot timpul liber cu el, oricat de obosit este dupa serviciu. Mama isi face datoria de mama, dar nu se implica emotional in cresterea copilului. Multumesc pentru raspunsuri.
Tatal poate incerca un proces dar are sanse destul de mici daca nu dovedeste ca sanatatea copilului este precaa din cauza mamei.
Daca copilul se afla la el avea sanse mai mari.

Un program de vizita largit ar putea fi varianta optima.
Sa faca un capat de cerere subsidiar pe acest aspect.

Alte discuții în legătură

Obtinere custodie minor provenit din concubinaj codreamaria codreamaria buna seara!va rog daca puteti sa ma ajutati.fratele meu este intro relatie care din pacate a ajuns la despartire dar din aceasta relatie a rezultat un copil la ... (vezi toată discuția)
Familie - pensie alimentara danielarusu danielarusu Buna ziua. O cunostiinta , femeie 24 de ani, are un baietel in varsta de 3 ani cu un barbat cu care nu este casatorita si cu care nici nu locuieste. Acesta, ... (vezi toată discuția)
Minor intre doi parinti necasatoriti tania79 tania79 buna ziua.am si eu o intrebare:in cazul in care doi parinti ai unui minor decid sa se desparta,desi nu sunt casatoriti legal,mama poate cere in instanta ... (vezi toată discuția)