avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Dobanzi si penalitati dupa deschiderea procedurii ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Dobanzi si penalitati dupa deschiderea procedurii insolventei

Buna ziua. Sotul meu a fost asociat intr-un srl care a contracttat in 2007 un credit pentru investitii garantat cu bunul cumparat dar si cu bilete la ordin semnate de fiecare din cei trei asociati.Ulterior sotul meu a iesit din srl vanzand partile sale sociale. Societatea a vandut bunul dar nu a mai achitat ratele la banca din 2010. Sotul meu a primit somatii de plata in baza biletului la ordin semnat, la fel si ceilalti fosti asociati intre care exista litigii pe rol.Nimeni nu a achitat nimic. Intre timp un alt creditor a solicitat insolventa societatii, de un an s-a declansat acesta procedura dar inca nu s-a declarat falimentul din cauza ca intre cei doi fosti parteneri ai sotului meu sunt niste procese pe rol. De cand s-a declansat procedura insolventei nu am mai primit de la banca nimic. Acum de cateva zile am aflat ca banca a cesionat creanta catre o alta societate care inca nu ne-a contactat. Intrebarea mea este: odata cu intrarea in insolventa banca creditoare (sau orice alt creditor al societatii) mai poate adauga dobanzi datoriei existente? Dupa ce crediorii se inscriu la masa credala, datoria societatii creste in continuare cu dobanzi si penalitati?
Cel mai recent răspuns: elafinta , utilizator 19:44, 5 Aprilie 2013
Potrivit prevederilor Art. 41 alin (1) din Legea nr. 85/2006 -republicata,
(1) Nicio dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesoriu, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv pana la valoarea garantiei stabilita prin evaluare, dispusa de administratorul judiciar sau de lichidator. In cazul in care valorificarea activelor asupra carora poarta garantia se va face la un pret mai mare decat suma inscrisa in tabelul definitiv sau definitiv consolidat, diferenta favorabila va reveni tot creditorului garantat, chiar daca o parte din creanta sa fusese inscrisa drept creanta chirografara, pana la acoperirea creantei principale sia a accesoriilor ce se vor calcula.
multumesc pentru raspuns, dar cum nu sunt o buna cunoscatoare a vocabularului juridic, intreb din nou: daca bunul care garanta creditul a fost instrainat de catre socetate inainte de intrarea in insolventa, acesta nemaiputand fi evaluat de catre administratorul sindic sau lichidator, cu ce suma se poate inscrie banca creditoare in tabelul definitiv al creantelor? cu suma pe care societatea o datoreaza pana in acel moment (incluzand dobanzi si penalitati)? Pe mine ma intereseaza ce suma poate pretinde de la mine societatea care a cumparat creanta? Poate fi o suma mai mare decat cea cu care s-a inscris banca la masa credala? Cum pot verifica acesta suma? Tabelul creantelor este public?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire insolventa Ccnbooks Ccnbooks Buna ziua! Am urmatoare nedumerire.O persoana apropiata mie detine o societate care in prezent se afla in procedura de insolventa.Desi o vreme a reusit sa ... (vezi toată discuția)
InsolvenȚĂ cu cÂntec ! neamtu 2 neamtu 2 O firmă X a intrat în insolvență. Sa declanșat falimentul, ,sa aprobat tabelul de creanțe inclusiv cel definitiv. Surpriză ! După ce totul a fost gată ... (vezi toată discuția)
Sunt fidejusor la un contract de credit al societatii fostului ... nitmar nitmar Sunt fidejusor la un contract de credit al societatii fostului sot, decedat. Au fost gajate si creantele de la o lucrare. Ulterior a facut un contract de ... (vezi toată discuția)