Potrivit art.
75 din Legea
85/2006:
(1) După expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevăzut la art. 73 alin. (2), şi până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabel definitiv de creanţe, în cazul descoperirii existenţei unui fals, doi sau unei erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.
(2) Judecarea contestaţiei se va face de judecătorul-sindic, după citarea contestatorului, a creditorului care deţine creanţa contestată, dacă acesta nu este chiar contestatorul, a administratorului judiciar/lichidatorului, a membrilor comitetului creditorilor şi a oricărei alte părţi interesate, după caz.
(3) Până la judecarea irevocabilă a contestaţiei, judecătorul-sindic va putea declara creanţa sau dreptul de preferinţă contestat ca admis numai provizoriu.
Astfel, în ipoteza descoperirii unui fals este posibil să se conteste și tabelul definitiv de creanțe, urmând a fi modificat de către lichidatorul judiciar în conformitate cu hotătârea judecătorului sindic.
În ipoteza în care s-a desemnat un comitet de creditori, rezultă că există un număr ridicat de creditori.
În eventualitatea în care se contestă tabelul definitiv de creanțe și se admite contestația, respectiv se modifică tabelul definitiv de creanțe în sensul eliminării din tabel a creditorului declanșator(în cazul nostru Banca este probabil), este foarte posibil să nu se modifice decisiv situația juridică a societății; în sensul că dacă banca ar fi singurul creditor și ar fi eliminată din tabelul definitiv de creanțe ca urmare a admiterii unei contestații împotriva tabelului definitiv de creanțe, societatea ar iesii automat din faliment și ar fi reinserată în circuitul economic. În cazul în care creditorul declanșator ar fi eliminat din tabelul definitiv, dar totuși ar rămâne mai multe creanțe înscrise în tabelul sus-menționat admiterea unei contestații împotriva tabelului definitiv de creanțe nu ar conduce la ieșirea din faliment, decât în anumite cazuri.
Pentru mai multe informații și detalii: leonard.dutulescu@consultant-insolventa.ro sau la numărul de telefon afișat.