avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CIC (CCC)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CIC (CCC)

Buna ziua,

Doresc o lamurire asupra situatiei in care ma aflu:
In anul 2004 m-am angajat la o firma privata, (eram 3fete si 3 posturi identice). In timp datorita concediilor de ingrijire copil pana la varsta de doi ani, am fost 4 fete pe 3 posturi, cea de a patra fiind in CIC/CCC.
In anul 2009 am intrat in CIC ptr 2 ani, (in firma ramanand celelalte 3 colege pe 3 posturi), iar in 2011 in cel de al doilea CIC (despartite de concediu medical de sarcina si lauzie). Practic, am doi copii cu diferenta de varsta de 2ani si o luna.
In urma cu aproximativ un an, 2 din cele 3 posturi au fost restructurate, iar postul ramas este ocupat de o colega (care a fost numita in functie in 2006).
In 27.04.2013 trebuie sa imi reiau activitatea, dar postul este deja ocupat, iar varianta unui alt post care mi se ofera este sub cel detinut anterior, probabil mi se va micsora si salariul.
Ce pot face?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 5 Aprilie 2013
Depuneti o cerere la angajator prin care mentionati ca doriti sa va reluati activitate la data terminarii CCC.

Mentionati in cerere ca potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca daca acela inscris in CIM al dvs. a fost desfiintat.
- Daca nu sunteti de acord cu oferta angajatorului veti putea fi concediata asa cum am spus mai sus.
Daca locul de munca a fost desfiintat, atunci nu se poate trece peste interdictia prevazuta de art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 ...

Potrivit acestor dispozitii , de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc pentru raspuns, dar sigur este vorba de 202/2002? ((2) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate constituie discriminare in sensul prezentei legi.).
concluzionand, daca nu sunt de acord cu ce mi se ofera mi se desface contractul de munca cu Art. 65.
Dar faptul ca mi se ofera alt post sub nivelul celui detinut si cu scaderea salariului?
Cineva care lucreaza in domeniul HR mi-a spus ca postul ramas din cele 3 este al meu, pentru ca am fost prima si nu au voie sa mi-l restructureze cat sunt in CIC.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
ANCA2910, utilizator
1. Daca locul dvs. de munca nu a fost desfiintat este obligat sa va primeasca pe acesta deoarece el este inscris in CIM.

2. Daca nu o face aveti posibilitataea sa faceti o sesizare la ITM si, in acelasi timp, sa-l actionati in judecata pe angajator, pentru nerespectarea prevederilor din CIM.

3. - Actiunea o introduceti la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

Alte discuții în legătură

Intoarcere din ccc mirelaionesu mirelaionesu Buna ziua Anul acesta colega mea se intoarece la munca dupa doi ani de crestere a copilului(in acest timp eu i-am tinut locul).Deoarece situatia firmei nu mai ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post pe perioada ccc alinacri alinacri Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu reintoarcerea in cadrul firmei dupa efectuarea a 10 luni de CCC. Copilul meu are 10 luni si ... (vezi toată discuția)