avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de imprumut. Conditii de intocmire
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de imprumut. Conditii de intocmire

In acest weekend o sa ii dau unui prieten bun ( zic eu ) o anumita suma de bani , de pana in 10.000 euro. La propunerea lui , luni o sa mergem si la un notar pentru a legaliza acest imprumut care o sa se intinda pe o perioada de aproximativ 6 luni. Tot la propunerea lui , el e dispus sa gireze cu un teren, pentru a-mi oferi o siguranta cat mai mare. Mentionez ca NU ii cer la final mai multi bani decat ii ofer, dobanzi sau alte beneficii de genul.
Va intreb daca ma puteti lamuri ce ar trebui sa scrie in acel contract, incat sa nu fiu prejudiciat in caz ca dintr-un motiv sau altul el nu imi mai da banii inapoi . El mai poate vinde terenul fara stirea si consimtamantul meu , daca facem acel act ?
Astept orice alte informatii care ma pot ajuta. Teama mea e sa nu fac acea hartie degeaba si sa nu aiba nici o valoare in instanta.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 21:38, 5 Aprilie 2013
În opinia mea ar fi indicat să întocmiţi mai întâi actul la notar luni şi după semnarea acestuia să îi daţi banii. Nu de alta dar s-ar putea ca luni prietenul, subit, să nu aibă timp să mergeţi la notar şi să vă ceară să mergeţi marţi. Marţi va fi plecat din localitate, tot subit, însă miercuri cu siguranţă va merge la notar .... ªi tot aşa. Din păcate practica judiciară oferă multe exemple.
Nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la ce se va înscrie în contract, citiţi cu atenţie şi cereţi notarului să vă explice ceea ce nu înţelegeţi sau vi se pare suspect. În definitiv contractul este acordul de voinţe al părţilor contractante şi nu al notarului sau al oricărei alte persoane.
Având în vedere că se va institui o garanţie imobiliară sunteţi acoperit cu condiţia ca dreptul de garanţie pe care îl veţi avea asupra terenului, aflat în proprietatea prietenului, să fie notat în cartea funciară, în felul acesta nu va putea vinde terenul fără ca acordul dumneavoastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine primește custodia copilului? Alex2016R Alex2016R Buna ziua. Am un copil de 2 ani. El inca la banca piept. Soțul a venit acasa de la sala si a zis ca vrea sa divortez. A fost la notar fără știrea mea si s ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ana_panait ana_panait Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez. Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat ... (vezi toată discuția)
Imprumut Laurentiu00 Laurentiu00 Buna Seara ........................ Am imprumutat o societate cu o anumita suma , in care a garantat cu un imobil , termenul pentru restituire era de 30 zile , ... (vezi toată discuția)