Buna ziua, am o intrebare de neofit. Un lant de intrebari, de fapt.
1. Daca o persoana e angajata cu salariul minim pe economie pe un post care, conform COR, necesita studii superioare, si se prinde abia dupa niste ani ca merita un salariu mai mare, poate sa ceara in instanta diferenta ?
2. Daca da, care e termenul de prescriptie a datoriei angajatorului?
3. Daca da, poate cere si plata contributiilor la stat, pe perioada respectiva "din urma"?
4. Procesul se intenteaza in civil sau muncii?
Multumesc mult.
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora. Coeficientii se aplica numai daca sunt prevazuti in ccm aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
2. Angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii.
3. Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului
Asadar, se mai pot obtine drepturi salariale restante incepand cu martie 2010 ....
4. Odata promovat un litigiu pentru recuperarea unor drepturi salariale restante, da posibilitatea salariatului sa solicite instantei si obligarea angajatorului la plata contributiilor datorate bugetului de stat aferente acelor drepturi solicitate.
5. Este vorba despre un litigiu de munca. actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliaza sau are locul de munca.reclamantul . Atiunea este scutita de plata taxelor judiciare.