avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare factori de amplasare repartizare costuri ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare factori de amplasare repartizare costuri incalzire

Ordinul anrsc nr.343/2010 stabileste factorii de amplasare si factorii de corecţie fata de punctele cardinale utilizati la repartizarea costurilor pentru incalzire .
Avand in vedere ca pe notele de calcul primite de la firma care exploateaza repartitoarele nu apar coeficientii de corectie rezultati in urma aplicarii factorilor s-a nascut intrebarea daca aceste calcule sunt corecte. Raspunsul firmei a fost ca toti factorii de evaluare sunt deja programati in repartitor. Daca acest lucru este adevarat, factorii fiind programati in repartitor inca de la montare, cu mult inainte de aparitia Ordinului 343, nu ar fi normal ca acum sa se introduca in repartitor noile valori ale coeficientilor?
Va rog daca poate sa-mi raspunda cineva pentru a ma lamuri.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:31, 6 Aprilie 2013
Bine'nteles ca aveti dreptate.
Dar este un adevar care nu convine firmei,asa ca va trebui sa faceti scandal.
Eu sunt altfel informat.
Repartitorul este un aparat standard, se monteaza pe calorifer la mijlocul acestuia si la inaltimea de 2/3, in timpul functionarii integreaza valorea temperaturii si timpul cat aceasta temperatura este pe calorifer. Acum majoritatea repartitoarelor sunt cu 2 senzori de temperatura, a caloriferului si a mediului ambiant, astfel ca integrarea despre care vorbeam este influentata de acesti factori, rezultand in final acele unitati conventionale care sunt adunate, memorate, etc. pe care le comunicam sau le lectureaza firma in vederea efectuarii repartizarii costurilor.
Ei bine, factorii despre care vorbiti dvs. s-au comunicat firmei care face repartizarea de costuri a incalzirii pe baza de repartitoare de costuri, dar sunt introduse in programul (algoritmul) de calcul propriu-zis, alaturi de alti o multime de alti factori si coeficienti (tipul caloriferului, nr. de elementi, materialul din care este confectionat, etc.). Este adevarat ca la montarea initiala a acestor repartitoare, meseriasii de la firma au venit cu un laptop, dar banuiesc ca nu au facut altceva decat au introdus date despre calorifer - cum spuneam mai sus...
Asa stiu eu, dar nu bag mana in foc. Firma poate raspunde punctual la aceasta intrebare, daca este intrebata in scris, altfel vi se raspunde cum se pricepe cel intrebat...
drmagda a scris:

Bine'nteles ca aveti dreptate.
Dar este un adevar care nu convine firmei,asa ca va trebui sa faceti scandal.

In normativele mai vechi (Ordin 233/2004; HG 933/2004) se pomeneste despre ?programul de calcul care trebuie sa poata aplica? coeficientii de amplasare pe verticala si amplasare fata de punctele cardinale, dar nicaieri n-am descoperit valorile (coeficientilor) pana la aparitia lui 343. Ma gandesc ca poate coeficientii au existat si inainte, iar cei care au montat repartitoarele i-au si programat in memoria repartitoarelor. Nu ca as tine partea firmelor care presteaza aceste servicii, dar nu vreau sa atac subiectul fara o documentare care sa ma ajute sa le pot face fata.

@Adam Grecu,
Din pacate firma care ne-a montat repartitoarele a intrat de aproape 4 ani in faliment, dupa care am fost preluati de un alt prestator. Acesta n-a trimis pe nimeni cu laptopul nici atunci cand l-am solicitat pentru ca am mai schimbat cate un calorifer, iar la sesizarea noastra referitoare la coeficienti a raspuns: ?In cazul repartitoarelor cu factor de evaluare global, acesta include toti ceilalti factori si fiind deja programat in repartitor unitatile citite reflecta deja acest factor, nemaifiind nevoie de corectii de amplasare suplimentare.?
Mie nu-mi vine sa cred in cele afirmate in raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Poate ca ar fi bine sa intrebati si la ANRSC.
Tare mult as dori sa aflu si eu daca inainte de aparitia ordinului 343 existau coeficienti de amplasare si daca aveau aceleasi valori precum cele din ordin!
Daca mai aflati cate ceva si din alte surse, va rog daca se poate, sa mi le transmiteti si mie.
Factorii de amplasament se aplica in softul de calcul, nu in softul repartitoarelor. Nici nu s-ar putea face acest lucru...
Acesti coeficienti de amplasament sunt utilizati atat pentru amplasarea caloriferelor din apartamentele cu pozitii speciale (camere pe colt, parter, ultimul etaj), cat si pentru coloanele verticale de tevi pentru inaltimea la care sunt plasate, stiindu-se faptul ca diametrul tevilor se micsoreaza pe masura ce se urca.

Acesti coeficienti de amplasament trebuie evidentiati in fisa personala, iar daca nu sunt aratati aceasta este o greseala a firmei de calcul, fie ca nu ii ia in seama, fie ca nu ii arata, desi ei pot fi luati in seama la calcul.

Faceti reclamatie la firma sa va fie evidentiati in fisele personale acesti coeficienti de amplasament si atrageti-le atentia ca neinformarea sau informarea vadit eronata si cu rea-intentie a clientilor poate duce la ridicarea autorizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare cf. 343/2010 Shareban Shareban Buna ziua, Daca cineva a inteles exact ordinul ANRSC nr. 343/13.07.2010, as dori sa ma lamureasca si pe mine cum se selecteaza exact: - factorii de ... (vezi toată discuția)
Factorul de amplasare si costul caldurii grandanat grandanat In factura de plata emisa de Techem am observat ca factorul de amplasare e intotdeauna 1, indiferent de amplasarea calorifelelor. Asa e si la voi ? (vezi toată discuția)
Proprietarii de la ultimul etaj nini02 nini02 Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine, daca exista o reducere a facturii la incalzire cu 10 % pentru proprietarii de la ultimul etaj. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)