avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea domiciliului poate fi motiv de actiune in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea domiciliului poate fi motiv de actiune in instanta?

Buna seara. As avea nevoie de un sfat.Sotul a parasit domiciliu comun, apartament cumparat imprauna pe timpul casatoriei, insa el nu are in buletin domiciuliu in acest apartament, Pot sa il dau in instanta pentru parasierea de domiciliu sau nu?Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:54, 6 Aprilie 2013
Daca prin parasire sau lasarea fara ajutor,a expus persoana care este indreptatita la intretinere,la suferinte fizice sau morale,ar putea fi subiect activ al infractiunii de abandon de familie,prev.de art.305 Cod Penal.Buletinul nu are relevanta in aceasta situatie.
Numai in daca sunt indeplinite aceste cerinte,puteti formula o plangere prealabila impotriva sa.
Va rog frumos si cum se demonstreaza suferinta materiala si morala?
Suferinta se simte,se vede,puteti arata cum va este afectata viata privata,care sunt repercusiunile lasarii fara un ajutor material,cum s-au adus atingeri institutiei familiei si valorii sociale pe care o prezinta in societate.
Suferinta materiala: cele doua salarii erau suma X.
Din acesta suma se plateau toate darile apartamentului/casei.
Dupa plecare cheltuielile au revenit numai in sarcina dumneavostra -ATI PLATIT SI PENTRU EL- prin urmare standardul dumneavostra de viata a scazut.
Suferinta morala: prietenii au inceput sa va ocoleasca,sa nu va mai calce pragul,nu mai faceti fata la activitatile din'nainte din lipsa de fonduri,nici pomeneala de concediu,vacante etc
Vecinii au inceput sa vorbesca pe socoteala dumneavostra(acest lucru v-a ajuns la ureche si va deranjaza foarte tare)
Acestea sunt exemple de suferinta materiala si morala.
Faptul ca a parasit domiciliul si v-a cauzat toate cele la care va puteti gandi , e motiv de divort si atat. Asta va fi obiectul cererii cu care va puteti adresa instantei- divortul.
Cu aceasta ocazie, ii puteti cere despagubiri, ramane sa dovediti dvs care e paguba.

Acordarea despagubirilor Art. 388
Distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Instanta de tutela solutioneaza cererea prin hotararea de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! dragutzacriss dragutzacriss Cunosc un cuplu casatorit de 12 ani, iar acum ea a luat fetita fara ca el sa stie si a plecat la mama ei cu toate hainele si cu cateva bunuri, si in plus plus ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului conjugal cosmina05 cosmina05 Buna seara tuturor, Am si eu o mare problema de curand am intentat actiunea de divort ,intentionez sa parasesc domiciliul conjugal insa sotul meu ma ameninta ... (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)