avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rectificare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rectificare titlu de proprietate

Buna dimineata ! Am si eu o problema legata de un titlu de proprietate emis de comisia locala pe numele strabunicului meu defunct iar la mostenitorii defunctului apar pe langa bunicul meu inca 2 persoane care nu au nici un grad de rudenie cu defunctul sau bunicul.Eu intentionez sa fac o actiune in instanta de chemare in judecata a comisiei locale,dar nu stiu daca pentru anularea titlului de proprietate sau pentru schimbarea titlului de proprietate si ce motiv sa invoc pt modificarea lui, conform registrului agricol al comunei strabunicul meu apare cu 0.5 ha in pct respectiv iar titlul este emis pe 0.47 ha dar pe numele celor 3 .Va multumesc pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 16:51, 23 Iulie 2009
balantajust a scris:

KYANDRA, insist :help: si cu scuzele de rigoare, va mai rog ...o parere:D:luck:

Hotararea Comisiei Judetene pt. validarea masurilor stabilite ...in vederea reconstit.D.P., este un act adv. -jurisdictional?
In cadrul unui proces, ce exceptie de fond pot invoca; de NULITATE sau de NELEGALITATE, cf.art4(1) din lg,554??

1. Nu, hotararea de validare a propunerii com. locale este un act administrativ, insa nu unul jurisdictional. Doar hotararea com. judetene prin care se solutioneaza o contestatie impotriva unei masuri dispuse de comisia locala este un act admin. jurisdictional.
2. Ca reclamant nu se invoca exceptii decat fata de cererea reconventionala sau de cererea de interventie (exceptiiile sunt mijloace de aparare ale paratului). In cauzele de fond funciar, ca in speta, veti invoca nulitatea actelor de constituire a dr. de prop in favoarea lui X, temeiul legal fiind art. III din Legea nr. 169/1997.
3. Cauzele de fond funciar au asemanari cu contenciosul administrativ insa se judeca dupa regului usor diferite. Daca vreti este un contencios administrativ special, respectiv nu aveti treaba cu Legea nr. 554/2004.
Sunt de acord dar am o singura observatie: exceptiile pot fi invocate si de reclamant.Si nu numai in situatia in care exista cerere reconventionala, asta pentru ca imi plac exceptiile.
Asta asa doar ca discutie intre eventuali specialisti. Apreciez mesajele userului u.b.i.k, puteti avea toata increderea!

succes
av. Ileana Schwarz
u.b.i.k. a scris:
1. Nu, hotararea de validare a propunerii com. locale este un act administrativ, insa nu unul jurisdictional. Doar hotararea com. judetene prin care se solutioneaza o contestatie impotriva unei masuri dispuse de comisia locala este un act admin. jurisdictional
Cu respect, D-le u.b.i.k :bow: Am inteles,dar daca art.55 din lg. 18/91, nu permite organului emitent (autoritate publica cu activitate jurisdictionala,cf.art 52 din lege)sa-si modifice sau sa-si anuleze hotararea decat prin plangere la instanta, atunci modificarea primei hotarari(proprii) printr-o alta hotarare (urmare a unei contestatii),nu inseamna incalcarea principiului irevocabilitatii actelor adv.-jurisd.??:-/Scuze,eu sunt parat:(

Revin si va rog sa mai precizati: Hot.pt.stab.dr.de prop, ca act adv.,cand intra in circuitul civil, odata cu emiterea titlului de proprietate?? Va multumesc mult si mii de scuze:coffee::coffee:
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2009
balantajust, utilizator
Nu am scris ca exceptiile nu pot fi invocate si de catre reclamant. Am scris ca exceptiile nu pot fi invocate de catre reclamant cu privire la propria sa cerere, pentru ca ar fi absurd (adica eu centrez, eu dau cu capul, tot eu scot de pe linia portii si tot eu sunt cel care aplauda din tribuna) - litispendenta face exceptie :) . Daca exista alte cereri in aceeasi judecata pot sa ridic oricate exceptii doresc insa numai fata de aceste cereri. Ca reclamant nu ridic exceptia nulitatii actului X ci solicit constatarea nulitatii acestuia. E o chestiune de principiu (vezi art. 115, art. 137 etc. Cod proc civ.).
@balantajust. E vorba de modificarea primei hotarari sau de hotarari contradictorii ? Pentru ca, in opinia mea, contestatia nu prea avea cum sa aiba ca obiect prima hotarare a comisiei judetene ci doar una a comisiei locale. Eventual mai multe amanunte ?
____
In cazul hot. de rec. a dr. de prop. consider ca se poate vorbi despre intrarea in circuitul civil din momentul in care dreptul care a facut obiectul reconstituirii putea fi cunoscut de catre public si pe cale de consecinta opozabil fata de terti. Asadar ar trebui considerat ca acest moment este acela in care se face punerea in posesie, moment anterior emiterii titlului de proprietate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

@balantajust. E vorba de modificarea primei hotarari sau de hotarari contradictorii ? Pentru ca, in opinia mea, contestatia nu prea avea cum sa aiba ca obiect prima hotarare a comisiei judetene ci doar una a comisiei locale. Eventual mai multe amanunte ?

Speta:Intre succesorii a doua mostenitoare,pe rol , proces de iesire din indiviziune asupra unui Titlu de prop.eliberat cf. art 13(2) din lg.18/91,acum 4 ani (2004)in baza unei hot. de validare din 2002-necontestata in termenul prevazut de lege la acea data.
Una din parti , nemultumita de solutia data, face cerere la primaria locala (chipurile contestatie, dar nu stiu la ce?!-probabil la p.v al com. locale, validat prin hot.din 2002) si cere modificarea titlului de prop.pe motiv ca o parte din sup. de teren-evidentiata in titlu-nu apartine autorului comun intrucat ,in anul 1960, aceasta \"parte\"fusese transferata si figura in registrul agricol al tatalui lor.(precizez: tatal acestora figureaza in reg. agr.doar in 1960 pe baza unei decl.false , neavand la baza nici-un act legal).
Culmea:O Com.jud. admite in parte contestatia si dispune corectarea anexelor si modificarea titlului in cauza:)) Pai, titlul nu se modifica doar de instantele judecatoresti??X-( Cu multa stima!:bow:

Alte discuții în legătură

Act adv.-jurisdictional balantajust balantajust :O Am o dilema. , va rog luminati-ma:luck: \\\\\\\\\\\\\\\"O HOTARARE\\\\\\\\\\\\\\\" a Comisiei Judetene pt.Stab. Dr. de Prop.,privind corectarea unui ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare titlu de proprietate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o speta. De pe urma unui defunct au ramas 4 mostenitori, care au formulat cerere de reconstituire in termenul legal. Comisia judeteana a validat ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de proprietate: procedura ContSters110543 ContSters110543 Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai pot sa cer dreptul la o padure forestiera pe care recent am descoperit ca sunt mostenitorul unei persoane defuncte care a ... (vezi toată discuția)