avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate conduce un moped pe teritoriul RO cu atestat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate conduce un moped pe teritoriul RO cu atestat spaniol?

Buna ziua,
Va adresez aceasta intrebare stiind ca s-a introdus permisul pentru subcategoria AM pentru conducerea mopedelor sub 50cc pe teritoriul RO. Nu pot obtine subcategoria AM sau A1 daca asta imi recomandati ca alternativa, deoarece am permisul de conducere retinut.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel11 , utilizator 02:13, 8 Aprilie 2013
oug 195-cu modificările şi completările ulterioare, republicată (2013)
Art.6.
6. autovehicul - orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule.

Art. 20. - (1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatările agricole şi forestiere sau maşini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.

Art.86. -
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ma incadrez asadar din start in art. 86, avand permisul retinut. Totodata am mai auzit cazuri de permise romanesti retinute pentru alcool si coducand cu permise din alte state pe teritoriul RO.

Multumesc cyan pentru lamurire.
ce ati auzit sunt legende urbane.
in primul rand conducerea cu permisul suspendat este considerata infractiune si se pedepseste conform legii (vezi mai sus).
in al doilea rand detinerea a doua permise nationale este interzisa.
chiar daca a doua fapta este considerata contraventie tot la prima fapta se ajunge, conducere cu permis suspendat care implica intocmirea unui dosar penal.
Am inteles ca se poate obtine permisul de conducere pe teritoriul altor state, dar ca nu am dreptul de a conduce pe teritoriul Romaniei datorita infractiunii comise pe teritoriul acestui stat. Avand permisul retinut => nu pot conduce cu nici un alt permis pe teritoriul RO. In schimb si justitia in RO se misca greu de tot. Ori sunt extraordinar de multi infractori(dosare penale pe rol), ori nu le place munca celor aflati in institutiile respective. Am recalcularea aprobata de d-na procuror de aproximativ 4-5 luni si dosarul inca nu a ajuns din nou la cercetari penale pentru achitarea taxei pentru recalculare si ulterior aflarea rezultatelor analizelor la sange. Am permisul retinut de 1 an si 3 luni. Exista vreo modalitate de urgentare?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost oprit de catre un echipaj de politie gzincu gzincu Buna ziua, ieri in data de 02.06 am fost oprit de catre un echipaj de politie, eu fiind pe un moped impreuna cu un prieten. Am fost la sectie am scris o ... (vezi toată discuția)
In urma sãvârșirii de încredințare, voi primi amendã penalã, amendã administrativã sau doar un avertisment? Portdemaky Portdemaky Bună ziua/seara! Am 17 ani și dețin permis de conducere categoria B1. Sunt proprietarul unui moped marca Microcar, pe care l-am încredințat ... (vezi toată discuția)
Dosar penal conducere fara vehicul (tractor) neinmatriculat stahlker stahlker Buna ziua, pe data 5 decembrie 2018 am fost oprit de politia locala a unei localitati si mi sa intocmit un dosar penal pe conducere vehicul neinmatriculat (un ... (vezi toată discuția)