avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce fel de interventie face acest creditor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce fel de interventie face acest creditor?

Art. 785

Creditorii unui din compartitori, ca nu cumva imparteala sa se faca cu viclenie in vatamarea drepturilor lor, pot pretinde sa fie prezenti la imparteala, pot dar sa intervina cu spezele lor; nu pot insa sa atace o imparteala savirsita, afara numai de s-a facut in lipsa-le si fara sa se tina seama de opozitia lor. (C. civ. 731 si urm., 769, 974, 975, 1825).
Cel mai recent răspuns: ContSters267790 , utilizator 12:59, 14 Aprilie 2013
am luni termen...opozitia se face printr-o cerere procedural...
unde o incadrez...la interventie principala sau la accesorie fiind in interesul realizarii intereselor debitorului meu in interesul meu???:D

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Admin, administrator
1. 1825 e abrogat.
2. 974 şi 975 (acţiunea oblică şi acţiunea pauliană) nu prea au legătură cu speţa. Creditorul nu cere nici acceptarea succesiunii în numele debitorului său, nici desfiinţarea partajului.
3. După părerea mea, opoziţia la împărţeală nu poate fi asimilată nici cu intervenţia în interes propriu (creditorul neavînd un drept propriu pe care să-l opună celorlalţi participanţi la împărţeală) şi, cu atît mai puţin, cu intervenţia în interesul unei părţi. Este un drept procesual de sine stătător, cu o reglementare aparte, singurul drept al creditorului fiind acela de a supraveghea regularitatea partajului fără a putea pretinde ca partajul să se facă potrivit intereselor sale.

Nesocotirea cererii sale de a lua parte la partaj sau încălcarea prin partaj a intereselor sale îi permit să acţioneze ulterior pe calea acţiunii pauliene.

Oricum, încadrarea o va face instanţa, indiferent de felul în care veţi numi intervenţia.

PS De ce aţi postat atît de devreme întrebarea? Termenul de judecată e abia luni :dance3:
:D

ok! multumesc!
daca ma intreaba o sa zic ca o intemeiez pe 109 cpc
am 'intevenit' la fond cu o cerere in calitate de creditor ....si am facut apel in numele debitorului meu...
eu am dubla calitate sunt copartajant si creditor al unui copartajant in cauza...si am doua apeluri unul pt mine ca nu mi-a dat mie in natura si unul pentru apararea intereselor debitorului pt care am pus concluzii cum ca-i in interesul debitorului sa-mi dea mie in natura si sa-i dau sulta si astfel sa ma compensez ...deci el sa scape de datorie
debitorul asta coproprietar a avut parte de concluzii contrare pe aceeasi cauza -partajul, av lui solicitand in natura iar av meu solicitand pt el -sulta

apel pot face? gandesc sa nu zica ca sunt doar opozant si nu am o calitate anume decat aceea de bagator de seama in cauza in ceea ce priveste apelul declarat pentru debitorul meu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terti- succesiune ContSters138947 ContSters138947 sunt apelant in partaj succesoral si in acelasi timp si creditor al unui copartas din apel ..solicitand atribuirea in natura ..catre mine in interesul platii ... (vezi toată discuția)
Partaj imobiliar andreea5419 andreea5419 Cel care a obtinut un imobil in urma partajului,poate fi considerat proprietar de drept al acestuia,pana nu achita sulta stabilita de instanta?As vrea si o ... (vezi toată discuția)
Instrainarea averii cu viclenie...! gigelas gigelas Un personaj,X,se casatoreste cu o femeie.Femeia are doua fete dintr-o casatorie anterioara.Locuiesc toti in casa femeii. Impreuna,convietuiesc 15 ani,timp ... (vezi toată discuția)