avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SC plangere penala - calitatea de parte vatamata, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SC plangere penala - calitatea de parte vatamata, reprezentant legal

Buna ziua,
Am nevoie de clarificare legala asupra unei probleme cu care ma confrunt de ceva vreme :
La o companie care detine retele stradale (cabluri pe stilpi ) se constata furtul de cabluri.Este sesizata politia si trimis de dispecerat un muncitor(tehnician) care impreuna cu organele de politie verifica ce s-a furat.
Doresc sa stiu cine trebuie sa faca plingere la politie in mod legal,
adica daca muncitorul care nu are nici gestiune si nici nu detine functii de genul acesta trebuie sa faca plingere in numele societatii sau legea prevede clar cine poate reprezenta societatea in asfel de cazuri.
Intreb asta pentru ca pe langa declaratia pe care muncitorul o da si in care specifica ce anume a constatat la fata locului si semneaza si procesul de constatare intogmit de politie la fata locului este pus de politie in situatia de a face si plingere tot el.
V-a rog sa-mi spuneti cine trebuie sa faca plingere in mod legal in aceste situatii.
Va multumesc !
provesul verbal intocmit de politie este act de sesizare
Reprezentantul firmei care detine lucrurile furate (adica cablurile) are calitatea sa faca plangere.

Muncitorul este un angajat al companiei, angajat care azi este, maine poate sa nu mai fie angajat! Muncitorul nu are in proprietate acele cabluri. Muncitorul, in baza contractului de munca si a fisei postului, are obligatia sa le controleze, sa le verifice, etc.... nu-i apartin lui cablurile, nu el a platit pentru achizitionarea lor, nu el a platit pentru montare... etc...
Asa cum am răspuns şi în mesaj, evident că şi muncitorul poate sesiza organul de cercetare penala, atunci când pe orice cale a aflat de săvârşirea unei fapte penale, modalităţile de sesizare a organului nu se limitează doar la plângerea efectiv a persoanei vetamate prin acţiunea/inacţiunea socialmente periculoasa, nu are relevanta că nu e proprietarul cablurilor, stiinta dreptului este insuficienta fără logica juridica, ştiinţa dreptului penal după cum vedeţi nu este asa uşoară precum pare...
corlam a scris:


Doresc sa stiu cine trebuie sa faca plingere la politie in mod legal,
adica daca muncitorul care nu are nici gestiune si nici nu detine functii de genul acesta trebuie sa faca plingere in numele societatii sau legea prevede clar cine poate reprezenta societatea in asfel de cazuri.



Este clar ca nu muncitorul poate repezenta societatea si nici nu poate, nu are calitate sa depuna o plangere in numele societatii.

Sesizarea politiei o poate face si un muncitor din cadrul societatii, dar plangerea la politie si ulterior constituirea de parte civila in vederea recuperarii prejudiciului o poate face numai reprezentantul legal al societatii si nu un muncitor.


Corect: "stiinta dreptului este insuficienta fara logica juridica "

:P
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Exact la modalitatea desesizare a organului de cercetare penala m am referit, din aceasta perspectiva am răspuns întrebării iniţiale a userului, nu la aspectele ce ţin de constituirea de parte civila, acel muncitor probabil este autorizat sa asigure/verifice integritate bunurilor respective în perioada de timp cât îşi desfăşoară activitatea în societatea angajator. Strict sub acest aspect este autorizat sa sesizeze organul de cercetare penala în cazul unui furt, de aceea a dat şi declaraţie după constatarea la fata locului efectuata de poliţie, datorita atribuţiilor responsabilităţilor pe care le are în societate, cu siguranţă nu este un muncitor care nu are nici o legătură cu ceea ce s a întâmplat. Aveţi în vedere toate aspectele prezentate în mesaj, nu va limitati strict la terminologia folosita de user

Alte discuții în legătură

Cercetare penala neconforma melcsy melcsy buna ziua. am a o problema ft delicata.prelevarea amprentelor relevante pentru instrumentarea cauzei de pe stalpul de curent si de cablul de curent electric ... (vezi toată discuția)
La ce se incadreaza cand iti face un prieten plangere k i-ai furat ceva din casa??? fanus fanus as dori sa aflu mai multe detalii ce se intampla si care sunt pasii ca sa te acuze ca i-ai furat ceva din casa si cum poate sa demonstreze?? (vezi toată discuția)
Speta drept penal ContSters72755 ContSters72755 As dori sa stiu cum decurge un proces penal, ca si procedura... De exemplu urmatoarea speta: la data de 12.04. ac cand am ajuns la docmiciliu , am ... (vezi toată discuția)