avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie temporara a unui copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie temporara a unui copil minor

cum trebuie sa procedez pentru a obtine custodia copilului minor? sant casatorita legitim. din casatorie a rezultat un copil. acum este minor. am locuit cu sotul, copilul si cu socri, in casa lor.din cauza neintelegerilor cu sotul am decis sa plec la parinti cu copilul, fara acceptul sotului si a socrilor. momentan nu -mi permit financiar sa intentez divort dar vreau cu orice pret sa am copilul(fetita 5 ani) cu mine. sotul si socrii vor sa-mi ia copilul. cum pot obtine custodia copilului pana pot intenta divortul?
Cel mai recent răspuns: teo53 , utilizator 20:00, 8 Aprilie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Puteti cere sa se stabileasca domiciliul copilului la dvs, totusi sa divortati nu va costa deloc mult.
Copilul e la dvs sau la sot ?


Locuinta copilului Art. 496
(1) Copilul minor locuieste la parintii sai.
(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.
(3) In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit varsta de 10 ani. Dispozitiile art. 264 raman aplicabile.
(4) Locuinta copilului, stabilita potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbata fara acordul parintilor decat in cazurile prevazute expres de lege.
(5) Parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, la locuinta acestuia. Instanta de tutela poate limita exercitiul acestui drept, daca aceasta este in interesul superior al copilului.
copilul l-am luat cu mine la parintii mei. deci el locuieste la parintii lui( unde am locuit si eu si copilul) iar eu aculm locuiesc la parintii mei, am luat si copilul fara acordul lui. nu ne intelegem la cuustodia copilului. pentru divort suntem amandoi de acord dar tot amandoi vrem copilul.
Autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti, daca tot va judecati pt stabilirea domiciliului copilului, probabil ca si pt stabilirea unei pensii in favoarea minorului, mai bine cereti si divortul.
Pt ca cel mic e cu dvs, nu aveti interesul sa deschideti dvs actiunea, il puteti lasa pe sot sa depuna cererea.
Pe cale de ordonanta presedintiala, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii locuintei minorului la dumneavoastra( actiunea este caracterizata de urgenta, vremelnicie si de neprejudecarea fondului ).


Astfel, dumneavoastra trebuie sa demonstrati ca sunt indeplinite conditiile prevazute de dispozitiile normative pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, masura speciala a ordonantei presedintiale intinzandu-si efectele pana la ramanerea definitiva si irevocabila a procesului de divort.

Hotararea judecatoresca este executorie de drept, atacabila cu recurs, in termen de cinci zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti, daca a fost dispusa cu citarea partilor .In cazul in care hotararea judecatoresca a fost dispusa fara citarea partilor, termenul de cinci zile curge de la comunicarea hotararii judecatoresti.

Motivele de recurs vor fi depuse dupa ce este comunicata hotararea judecatoresca.( hotararea in materie de ordonanta presedintiala poate fi dispusa si fara a fi transat un proces pe cale dreptului comun ).


Instanta de judecata se va raporta la interesul superior al copilului minor, justificand, astfel, adoptarea unei masuri de urgenta, ce prezinta caracter de protectie.

Succes.


Alte discuții în legătură

Am nevoie de mare ajutor - divort cetatean moldovean casatorit cu cetatean roman, domiciliu minor lenaka7 lenaka7 Buna ziua, spuneti-mi va rog niste solutii referitor la problema mea. Sunt casatorita din martie, am luat numele sotului nu am facut contract inaintea starii ... (vezi toată discuția)
Custodia exclusiva dumitru.iulia19 dumitru.iulia19 Ma confrunt cu o problema si nu imi gasesc inca raspunsurile,la sf lunii februarie 2015 am plecat cu fata din domiciliul tatalui pe baza multor santaje si ... (vezi toată discuția)
La cine ramane copilul? silbv silbv sunt casatorita de 2 ani in acest timp,am putut optine un credit pt prima casa,neam luat un apartament,si dupa un an a venit fetita pe lume...fata are 8 ... (vezi toată discuția)