avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficiez de pensie de urmas si as vrea sa imi ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficiez de pensie de urmas si as vrea sa imi infiintez PFA sau sa ma angajez.

Buna seara,
Sunt student la master in anul 1 si beneficiez de pensie de urmas dupa tatal meu, care imi vine din doua parti, una din cadrul armatei si una civila.
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarele probleme, deoarece de la casa de pensii nu am primit raspunsuri concrete si nu mai inteleg nimic:

1. As vrea sa imi infiintez un PFA si vreau sa stiu daca voi mai beneficia de aceasta pensie in continuare.
2. Daca intru ca si asociat pe firma unui prieten (aceasta este SRL), imi pierd pensia? Dar daca sunt si asociat in cadrul acestei firme si ma si angajez in cadrul ei?
3. Daca ma angajez la o alta firma privata mai beneficiez de pensie? Dar daca ma angajez intr-o companie de stat?

Cam acestea ar fi, mentionez ca pensia imi este singura sursa de venit momentan dar am anumite oportunitati si de aceea vreau sa aflu daca o pot pastra in continuare si sa desfasor si alte activitati pe langa.

Va multumesc!
C.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:11, 8 Aprilie 2013
Domnica Doina PÂRCÃLABU
– BUCUREªTI, 1 octombrie 2011 –

COMUNICAT DE PRESÃ

Având în vedere prevederile Legii nr. 263/2010, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ aduce la cunoştinţa persoanelor interesate - copiii urmaşi că în situaţia în care au depăşit vârsta de 16 ani trebuie să depună dovada continuării studiilor (adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ) până pe data de 5 octombrie 2011. Dovada, însoţită de un cupon de pensie, trebuie depusă în original, la cele două sedii ale casei judeţene de pensii (Piatra Neamţ sau Roman) sau poate fi transmisă prin poştă.
Potrivit art. 78 al HG nr.257/2011, în situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.
Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) a Legii nr.263/2010, şi anume de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, copiii, pensionari urmaşi, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.
În acest sens, urmaşii care au vârsta până în 26 ani şi îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar care au avut drepturile de pensie suspendate până la data de 31 decembrie 2010, în temeiul Legii nr. 19/2000, pot solicita Casei Judeţene de Pensii Neamţ reluarea drepturilor de pensie, începând cu data de 01 ianuarie 2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas tudosevictorel tudosevictorel Buna ziua Am un nepot care este nascut pe data de 03-09-1994 si are pensie de urmas dupa decesul mamei.Este elev si a gasit un job cu carte de munca.Daca se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas in cazul studentilor salariati CarmenRotaru3 CarmenRotaru3 Tocmai am citit legea 263/2010 conform careia atat timp cat sunt studenta si am sub 26 de ani, am dreptul la pensie de urmas. Intrebarea mea este: de ce mi ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas costingabriel costingabriel se poate cumula pensia de urmas cu venitul obtinut din salariu in cazul copilului care urmeaza o facultate pana la 26 de ani si e si salariat? (vezi toată discuția)