avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament platit - lipsa proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament platit - lipsa proprietate

Distinsi specialisti,

Am sa va descriu mai jos, pe scurt, un caz de incalcare a legii proprietatii si sper ca profesionalismul vostru sa ma ajute in a intreprinde actiuni concrete pentru rezolvarea acestei spete.

Obiect: vanzare - cumparare imobil (apartament)
Parti implicate:
1. Societate romaneasca (cu administrator cetatean italian) ca si dezvoltator X
2. Cumparator Y - cetatean italian

Caz:
1. Cetateanul italian Y in calitate de cumparator, semneaza cu societatea dezvoltatoare X a unui bloc de apartamente, un antecontract de vanzare-cumparare in vara anului 2007.
2. In antecontract se specifica ca intreaga contravaloare a imobilului (apartament de locuit) va fi achitata in 3 transe, in decursul aceluiasi an - 2007.
3. Promitentul cumparator Y a efectuat catre promitentul vanzator X plata contravalorii celor 3 rate, in datele si conditiile stabilite, astfel incat, intreaga valoare a contractului era acoperita pana la finele lui 2007.
4. De mentionat ca atat antecontractul de vanzare-cumparare, cat si declaratiile-chitanta ce au urmat, poarta o incheiere de autentificare semnata de un notar public.
5. La finalizarea constructiei, s-a semnat un contract de vanzare-cumparare si s-au consemnat toate platile efectuate.
6. Pana aici, totul a fost in regula, numai ca dezvoltatorul X a vandut dreptul de proprietate al imobilului unui alt cumparator de buna credinta, fara stirea evidenta a cumparatorului Y anterior, falsificand in mod abuziv semnatura acestuia din urma.
7. Pentru a nu se merge mai departe in instanta, dezvoltatorul X a semnat un nou antecontract cu cumparatorul Y, de data aceasta neautentificat, in care se obliga ca in schimbul apartamentului si a sumei platita pana atunci de cumparator Y, sa-i construiasca acestuia din urma o vila pe un teren pe care il avea in posesie. Acest antecontract a fost semnat doar de ambele parti - neautentificat la notar.
8. Ulterior, promisiunile s-au intins pe o perioada de cativa ani, fara insa ca dezvoltatorul X sa il puna in posesie asupra vreunui imobil pe cumparatorul Y.
9. Intrucat nimic nu s-a intamplat, cumparatorul Y a transmis dezvoltatorului X in luna februarie 2012, o notificare de conciliere, in incercare de a ajunge la un acord asupra situatiei.
10. Nu i s-a raspuns in niciun mod, dezvoltatorul X alegand sa sisteze inca de dupa semnarea acelui "antecontract de promisiuni", orice comunicare cu cumparatorul Y.

Pe cale de consecinta, va rog sa ma ajutati punctual, cu urmatoarele:
1. Ce ar fi de facut in continuare?
2. Care ar fi fluxul de actiuni pe care cumparatorul ar trebui sa le parcurga (avand in vedere si ca acesta locuieste acum in tara natala - Italia)?
3. Puteti sa imi recomandati un expert in aceasta arie care ar putea fi de ajutor in actiuni ulterioare?

Multumesc din suflet pentru suport si pentru profesionalism.

Cu respect,
Claudiu
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:45, 8 Aprilie 2013
Pe cale de consecinta, va rog sa ma ajutati punctual, cu urmatoarele:
1. Ce ar fi de facut in continuare?-plangere penala pt. inselaciune-dureaza cca. 2 ani
2. Care ar fi fluxul de actiuni pe care cumparatorul ar trebui sa le parcurga (avand in vedere si ca acesta locuieste acum in tara natala - Italia)?-sa mandateze un avocat
3. Puteti sa imi recomandati un expert in aceasta arie care ar putea fi de ajutor in actiuni ulterioare?-expertul va fi numit in cursul cercetarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat - doar in acte observator27 observator27 [b]Distinsi specialisti,[/b] Am sa va descriu mai jos, pe scurt, un caz de incalcare a legii proprietatii si sper ca profesionalismul vostru sa ma ajute in ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala ContSters262692 ContSters262692 Buna ziua! Spuneti-mi va rog: 1. care este termenul de prescriptie pentru exercitarea optiunii succesorale prin intermediul actiunii oblice. 2. optiunea ... (vezi toată discuția)
Partaj succesiune hemera hemera revin cu acesta intrebare: X face o promisiune de vanzare-cumparare a unui imobil viitor. Dupa un an X se casatoreste cu Y si cumpara acest imobil. Dupa ... (vezi toată discuția)