avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... sporuri pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

sporuri pensie

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatorul aspect :m-am adresat unitatii la care am lucrat in perioada 1977-1983, pentru eliberarea unei adeverinte in care sa, se arate salariile realizate in aceasta perioada conform statelor de plata . In aceasta perioada am fost platit pe post, salariile incasate cf. statelor de plata erau mai mari decit cele inscrise in cartea de munca,automat si contributia retinuta si virata pentru pensie suplimentara era la nivelul acestor plati.
Aceasta adeverinta intentionez sa o introduc in dosarul de pensionare, pt. stabilirea cuantumului pensiei.Angajatorul mi-a raspuns ca nu imi poate elibera acceasta adeverinta in 30 de zile{termen care a trecut}, ci la o alta data, pt. ca au mult de lucru.
Intrebarea mea este: daca depun dosarul de pensionare acum, pot depune aceasta adeverinta , ulterior pentru recalcularea pensiei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: PaulBogdan , utilizator 08:51, 20 Martie 2009
Da, puteti depune adeverinta si ulterior si vi se va recalcula pensia.
Pentru orice nalamuriri legate de pensie accesati www.pensiiprahova.ro si veti primi raspunsuri competente la orice intrebare.
Desigur, puteti depune ulterior adeverinta.
Fostul angajator trebuie sa mentioneze in adeverinta ca a achitat CAS pentru acele salarii.

Fostii angajatori raspund pentru continutul adeverintelor pe care le elibereaza.
Buna ziua,

si eu am o problema asemanatoare cu dosarul de pensie al tatalui meu ! Intreprinderea unde a lucrat trebuie sa ne furnizeze o adresa din care sa reiasa sporurile care le primit pe perioada respectiva. Problema e ca dureaza f mult, am depus deja de 3 luni...alte persoane, in aceeasi situatie, ne-au spus ca ei au primit raspuns dupa 1 an si 3 luni...! Exista un termen legal in care firma respectiva e obligata sa raspunda ?

II. Pt una din intreprinderile la care tatal meu a lucrat in anii 1976- 1985 nu mai exista arhiva, a ars intr-un incendiu. Am primit in schimb o "Negatie" prin care ei ne comunica lipsa arhivei si, spun ca dovada se poate face in justitie cu 2 martori.
Intrebarile ar fi :
1 -care ar fi textul de lege care se refera la proba cu martori in cazul de mai sus ?
2 - ce conditii trebuie sa indeplineasca martorii ? Trebuie sa fi lucrat exact in perioada respectiva . Ma refer ca faptul ca e ff dificil sa gasesc pe cineva care sa fi lucrat exact de la inceput si pana la sfarsit cu tatal meu. Am gasit 2 pers. care au lucrat, una perioada de inceput si, alta perioda de sfarsit .
3 - Actiunea se poate introduce in orasul solicitantului sau in orasul unde isi are firma sediul ? Pt ca firma are sediul in Buc iar noi, suntem din provincie !?
4 - Ce cost ar avea o asemenea actiune ?
Va multumesc
I. Termenul in care un fost angajator este obligat sa raspunda este termenul general de 30 de zile, conform O.G. nr. 27/2002.

II.1. Nu exista text de lege care sa permita ca dovada veniturilor sa se faca in justitie, cu doi martori.
2. Chiar daca au lucrat in perioada respectiva cu tatal dvs., ei au primit alte venituri, pe de o parte, iar pe de alta parte, veniturile sunt confidentiale.
3. La ce fel de actiune va referiti (care ar fi obiectul ei)?
I - inteleg ca cel mult a-siputea sa-l actionez in judecata...!

1- Acest gen de actiune/proba cu doi martori, l-am auzit de la alte persoane (fosti colegi ai tatalui meu) si chiar de la firma in cauza, careia i-a ars arhiva...Se pare ca sunt mai multe persoane care au apelat la aceasta metoda.
2 - Nu stiu cat de confidentiale erau atunci salariile, ma refer doar la sporuri (program prelungit,toxicitate etc) de care si persoanele pe care a-si putea sa le aduc martori, au beneficiat.
3 - Ma refer la costul unui proces prin care s-ar putea obtine aceste sporuri pe baza negatiei din partea firmei si, a probei cu cei doi martori .

Alte discuții în legătură

Carte de munca Pop ofelia Pop ofelia Buna ziua tatalui meu ia a ars cartea de munca si are nevoie de adeverinte cu anii lucrati in perioada 1975- 1981 dar a lucrat in Teius fostul SMA ca si ... (vezi toată discuția)
Arhiva distrusa Ariadna Gorea Ariadna Gorea Am o speta si nu mai stiu cum sa-i dau de capat. O sc este obligata de instanta sa elibereze adeverinte privind sporurile de noapte, de toxicitate s.a. ... (vezi toată discuția)
Aflat in prag de pensionare... ovyrock ovyrock Buna ziua, Ma numesc Ovidiu Mergea. Va deranjez cu o intrebare pt socrul meu care se afla in prag de pensionare si care acum isi aduna anii lucrati de-a ... (vezi toată discuția)