avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua.Tatal meu locuieste in casa parinteasca de aprox 40ani,de cand au decedat parintii lui ,in tot acest timp casa a suferit numeroase inbunatatiri.Intrebare :ceilalti 2 frati ai lui mai au dreptul la mostenire daca in tot acest timp nu sau mai interesat de casa(intretinere ,impozit, inbunatatiri)
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 13:22, 8 Aprilie 2013
In principiu au acest drept la mostenire. Pentru a-i indeparta de la mostenire va fi necesar un proces in instanta in care sa probati faptul ca s-au dezinteresat de mostenire si ca nu au facut nici macar acte tacite de acceptare a acesteia.
Fraţii mai pot invoca vreun drept doar dacă fac dovada acceptării în termen a succesiunii.

Dar, chiar şi în acest caz, tatăl dumneavoastră poate invoca uzucapiunea, chiar împotriva coproprietarilor, dovedind intervertirea posesiei echivoce în posesie utilă.
va multumesc de ajutor
Ceilalti mostenitori trebuiau sa accepte mostenirea potrivit vechiului Cod civil aplicabil acestei spete , in termen de 6 luni de la data la care a intervenit decesul parintilor .
Aceasta acceptare a mostenirii se putea face expres , adica trebuiau sa mearga la notar si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii sau puteau accepta mostenirea tacit , dar aceasta insemna ca acei mostenitori sa se ocupe si sa se intereseze efectiv , macar de unul dintre bunurile mostenite .
Daca ei nu au intretinut casa , nu au muncit gradina , nu au muncit pamantul , nu au platit impozitele cu privire la nici unul din bunurile lasate mostenire de catre parinti , atunci dreptul lor la mostenire s-a stins prin prescriptia dreptului de optiune succesorala .
Adica nu mai au nici un drept asupra bunurilor din mostenirea parintilor .
Aceasta constatare o poate face numai instanta de judecata .


Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii ion.escu ion.escu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in lamurirea unui caz in care se pune problema valabilitatii acceptarii tacite a mostenirii. Sunt doi frati si o sora ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 10 respectiv 30 de ani catablue catablue Buna ziua, vreau sa va prezint 2 situatii in speranta ca o sa ma puneti pe drumul cel mai scurt. 1. In urma unchiului meu, decedat in 2008 a ramas o casa si 2 ... (vezi toată discuția)