avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa 10 respectiv 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa 10 respectiv 30 de ani

Buna ziua, vreau sa va prezint 2 situatii in speranta ca o sa ma puneti pe drumul cel mai scurt.
1. In urma unchiului meu, decedat in 2008 a ramas o casa si 2 terenuri. Nu avea copii nici sotie , doar un frate (tatal meu) si 11 nepoti. Toate cheltuielile de inmormantare cca 3500 ROn , impozit restant(cca 7000Ron), realibilitare casa le-am suportat eu, iar ceilalti nepoti au zis ca nu sunt interesati. Acum vreau sa deschid succestiunea si vreau sa va intreb cum e mai simplu. Precizez ca in masura de 90% cred ca nu vor exista neintelegeri cu posibilii mostenitori. Sa fac succesiunea prin notar sau in instanta?
Cazul 2. Dupa moartea bunicii (1990)au ramas cca 6 hecare de pamant. Tatal meu le-a intretinut pana in momentul de fata(plata impozit) fara ca posibilii mostenitori(nepotii , pentru ca toti ceilalti frati sunt decedati)sa aiba vreo problema. Toti au recunoscut pamantul ca fiind al tatalui meu..Va rog sa mi spuneti si in aceasta situatie cum este mai bine sa incepem succesiunea, vreau sa mentionez ca nici acum nu suntem siguri daca posibilii mostenitori nu o sa aiba vreo cerinta odata cu inceperea demersurilor.
Va multumesc
Discutati cu ei si in cazul in care exista neintelegeri cu privire la mostenire, va trebui sa va adresati instantei pentru eliberarea certificatului de mostenitor.

Va trebui sa dovediti acceptarea tacita a mostenirii in termenul de optiune succesorala.

In cazul in care exista disensiuni, trebuie sa va adresati instantei de judecata.

Competenta material , teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Trebuie demonstrata acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la deces, termenul de optiune succesorala.

Acceptarea poate fi una tacita, implicita, cand este lasata sa se intrevada vointa de a succede, prin diverse acte efectuate.

Termenul de acceptare a succesiunii este de 6 luni in cazul dvs., fiind aplicabile dispozitiile vechiului Cod civil, respectiv art. 700 Cod civil.

In ceea ce priveste problema acceptarii tacite a mostenirii in termenul prevazut de lege, faptele descrise de dvs. indeplinesc pe deplin conditiile unei astfel de acceptari ( posesia si folosinta bunurilor succesorale, plata impozitului) si asa cum v-am spus anterior, in cazul un care nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori va puteti adresa instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ion.escu ion.escu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in lamurirea unui caz in care se pune problema valabilitatii acceptarii tacite a mostenirii. Sunt doi frati si o sora ... (vezi toată discuția)
Mostenire 50rin 50rin Buna ziua.Tatal meu locuieste in casa parinteasca de aprox 40ani,de cand au decedat parintii lui ,in tot acest timp casa a suferit numeroase ... (vezi toată discuția)