Salut! Se poate vorbi de o imbogatire fara justa cauza in persoana unui cumparator, daca acesta a dobandit bunul (de la vanzator) la un pret mai mic decat cel de circulatie?
Imbogăţirea fără justă cauză repezintă un fapt juridic prin care patrimoniul unei persoane este mărit în detrimentul patrimoniului altei persoane, fără ca pentru acestă mărire să existe o bază legală.
Buna seara!
Pretul de vanzare al unui imobil este stabilit de comun acord de partile contractante.
In situatia in care pretul este vadit mai mic decat pretul de piata, persoanele interesate pot invoca nulitatea contractului pentru pret neserios.
Nu se poate pune problema imbogatirii fara justa cauza.
De asemenea, ca si principiu de drept, nu se poate invoca propria culpa in scopul anularii actului.
Intr-adevar, conform dispozitiilor art. 1655 alin. (2) NCC: "De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel, vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului, incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la vanzare". Dar textul nu ofera niciun criteriu pe baza caruia se poate aprecia daca pretul este disproportionat.
Spre exemplu: daca in contractul de vanzare a fost trecut pretul de 200.000 de lei, dar valoarea reala a bunului era de 240.000, ne incadram in ipotezele acestei norme?
Pret neserios?
geo125879
Pretul dintr-un contract de v-c mai mic decat cel din precontract (inscris sub semnatura privata: cumparator, vanzator, agentie) poate fi considerat pret ... (vezi toată discuția)