Buna ziua !
In cazul unei plangeri contraventionale , ptr un procesul verbal intocmit si la baza caruia sta doar afirmatia agentului de control , este obligatoriu ca doar eu ( presupusul vinovat ) sa fac dovada ca agentul nu are dreptate , sau si institutia care acuza trebuie sa aduca dovezi care sa sprijine p/v .
Am citit cate ceva despre cazul Anghel ( de la CEDO ) chiar aici pe forum , dar nu sunt sigura daca este valabil si ptr situatia mea , unde judecatorul spune ca eu trebuie sa aduc dovezi si nu agentul de control care practic a facut o afirmatie iar eu trebuie sa o " demontez ".
Citez un paragraf dintr-un subiect :
"In ajutorul dvs. si-n sprijinul sfatului meu va transmit ca C.E.D.O. s-a pronuntat in anul 2008 in cauza Anghel vs. Romania ca in respectarea art. 6 C.E.D.O. intr-o plangere contraventionala procedura care se va derula in fata instantei de judecata este una si aceeasi cu procedura derulata intr-o speta penala; cu alte cuvinte, pentru respectarea prezumtiei de nevinovatie, politistul/IPJ-SPR care a incheiat procesul verbal contestat trebuie sa faca dovada, fara nici o urma de indoiala, a celor mentionate si sanctionate prin procesul verbal contestat."
Fiti mai explicita asupra situatiei dvs. detaliati problema. Intr-adevar contraventia trebuie probata si asta se face prin procesul verbal , in descrierea faptei, eventual martori, + caseta video sau foto , la viteza... etc...
Fapta pentru care s-a intocmit procesul verbal de contraventie trebuie sa fie descrisa in pvc si trebuie sa fie dovedita.
Desigur ca in apararea dumneavoastra puteti administra probe( inscrisuri, martori)
Fapta ptr care am fost sanctionata : soferul societatii de transport trebuie inregistrat intr-o baza electronica a ARR. ( registru electronic ) .
Dupa aceasta inregistrare a soferului , ptr ca asa este configurat sistemul informatic , nu se poate obtine niciun document oficial care sa ateste inregistrarea . In schimb , poate fi vizualizat pe site-ul w.w.w.arr.ro si listata pagina cu inregistrarile societatii.
Nu este nicio prevedere legala , care sa impuna prezenta la bordul auto , al vreunui act care sa faca referie la aceasta inregistrare , prin urmare nici agentii de control nu au ce sa controleze in actele soferului .
Agentul de control NU are , astfel , ce document sa ceara soferului la oprirea in trafic , pentru acest tip de control : daca e sau nu inregistrat in sist soferul , ptr ca nici soferul nu are practic ce acte sa prezinte ptr a isi sustine pozitia . Eu cred ca un astfel de control nu se poate realiza in trafic , ci mai repede la sediul societatii .
Agentul , poate in schimb , sa verifice pe internet , cu aparatura care o are in dotare chiar si pe marginea drumului , daca in momentul opririi camionul ptr control soferul este sau nu , inregistrat in sistemul electronic arr;
si tot in acel moment poate lista pagina vizualizata pe net , din care reiese situatia reala la acel moment . Apoi , aceasta dovada ar trebui atasata la procesul verbal si considerata ca atare.
In cazul meu , agentul nu are niciun fel de obiectiuni , dar dupa 3 luni la firma noastra vine un proces verbal de contraventie , ptr neinregistrarea soferului in sistemul informatic .
In timpul procesului , eu fac toate diligentele posibile ptr a demonstra contrariu , listez de pe site formularul , fac cerere catre ARR ptr un raspuns oficial vis a vis de situatia soferului la data X , Arr raspunde foarte evaziv , ceva de genul ca societatea mea , avea platita taxa ptr inscrierea soferilor ...deci obtinuse user si parola ptr a acccesa site-ul , prin urmare la data controlului , soferul X PUTEA fi inregistrat .... Asta a fost raspunsul arr , probabil nici ei nu au implementat sistemul foarte bine si nu pot sti cu exactitate datele calendaristice la care se fac inregistrari in sistem.
La prima instanta am castigat , " admite in parte " , adica nu s-a anulat p/v ci doar a fost schimbata amenda in avertisment.
In recursul initiat de isctr , acestia spun ca NU este obligatia lor sa demonstreze temeinicia procesului verbal si ca eu trebuie sa aduc probe la dosar care sa imi sustina afirmatiile ...
Eu , am incercat tot ce a fost posibil ptr mine , am arata ca soferul este cu forme legale angajat , am solicitat oficial arr un raspuns in aceasta cauza , am listat pagina de net din care se vede ca soferul este inregistrat ( e adevarat, am facut aceasta listare dupa ce am inceput procesul - asta inseamna dupa cca 5 luni de la controlul in trafic ) .
Dar , asa cum eu , ca sa ma apar in momentul procesului , am putut lista pagina respectiva de pe site-ul arr , ma intreb de ce agentul de control atunci , IN MOMENTUL CONTROLULUI , nu a listat si el aceeasi pagina ptr a-si sustine afirmatia din p/v ??? Face doar o afirmatie ...aplica o amenda considerabila ...si apoi noi ( generalizez ptr ca nu sunt un caz unic ; din breasla transportatorilor sunt destui care se confruntam cu asa ceva ) ne pierdem bani , nervi , timp incercand sa ne aparam si fiind practic obligati sa demonstram contrariu celor afirmate de ag control.
Am doua astfel de procese , in regiuni diferite , in care agentul doar face o afirmatie intr-un proces verbal , fara niciun fel de probe !!! si cu toate ca eu aduc probe in fata instantei care demonstreaza contrariu ....mi se respinge cauza sau cum este in cazul de fata se admite in parte , urmand desigur ptr ambele variante recursul .
Intrebare : in final , trebuie sau nu , ca agentul sa sustina cu probe afirmatia din p/v ?
MULTUMESC !
Cu respect <Klara
Martor p-v
alin2106
O societate de transport este amendata pt incalcarea unor norme.S-au aplicat 3 contraventii din care 2 pentru ca soferul nu a respectat timpul de odihna si ... (vezi toată discuția)