avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Martor P-V
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Martor P-V

O societate de transport este amendata pt incalcarea unor norme.S-au aplicat 3 contraventii din care 2 pentru ca soferul nu a respectat timpul de odihna si timpul de condus. S-a ajuns la o amenda totala de 22000 lei. S-a incheiat p-v, in descrierea faptei a fost precizat cine este conducator auto. La final, agentul constatator l-a pus ca martor pe conducatorul auto.
Este lovit de nulitate procesul-verbal? Pe ce reglementari legale as putea ataca procesul, in afara de OG 2/2001.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
alin2106, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:17, 6 Iulie 2013
Aveti la dispozitie un excelent articol referitor la probela Dvs. aici: www.avocatnet.ro/content/art... .
Din partea mea, o singur comentariu: "ART. 20
(1) Daca o persoana savârseste mai multe contravenții constatate în acelasi timp de acelasi agent constatator, se încheie un singur proces-verbal."
SUCCES !
alin2106 a scris:

La final, agentul constatator l-a pus ca martor pe conducatorul auto.


in ce sens l-a pus martor pe conducatorul auto? i-au fost trecute datele si la rubrica martor asistent si a semnat si acolo?
conducator auto/cpntravenientul semneaza numai ptr luarea la cunostinta a celor constatate de agentul de politie.
conducatorul auto nu poate sa aiba atat calitatea de contravenient cat si pe cea de martor.
martorul este definit clar in oug 195 si og2/2001 ca fiind persoana care poate confirma motivele ptr care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul verbal de contraventie.
prin urmare contravenientul nu poate sa confirme ca nu poate sa semneze procesul verbal!
Contravenientul este o persoana juridica (societatea de transport). Soferul este prepusul. Pt ca nu este reprezentantul legal al societatii in momentul incheirii p-v-ului, la trecut ca martor pe soferul respectiv. Poate fi vorba de nulitatea p-v?
conducatorul auto este contravenient in 2 din cele 3 cazuri, ca nu a respectat timpul e odihna si timpul de condus, iar societatea probabil nu l-a inregistrat online in registrul ARR conform HG 69/2012.
conducatorul auto fiind angajatul firmei este si reprezentant al acesteia, doar nu trebuie sa ii faca imputernicire semnata de directorul firmei ca sa fie reprezentant legal. repezentant legal se considera atunci cand reprezinta firma in relatia cu o alta persoana juridica.
in cazul de fata angajatul firmei este pus martor impotriva firmei la care este angajat.
conducatorul auto poate fi tras la raspundere de catre firma ptr nerespectarea timpilor de odihna si de condus si pus sa isi plateasca amenda deoarece are niste obligatii conform fisei postului si legislatiei iar firma poate sa isi plateasca amenda ptr nerespectarea legislatiei, respectiv, neinregistrarea soferului in ARR.
asa cum spus anterior, conducatorul auto poate semna in calitate de "conducator auto" ca a luat la cunostinta despre constatarea facuta la controlul ARR dar nu poate semna in calitate de "martor".
daca amenda a fost data de inspectorii ISCTR se pare ca exista animozitati in aceasta privinta care pot sta eventual si la baza unei plangeri impotriva procesului verbal.
aveti dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare dar ar fi recomandat sa achitati 1/2 din minimul amenzii in 48 de ore ptr ca altfel trebuie sa o achitati integral daca pierdeti procesul.
eu nu inteleg de ce amenzile ptr transportatori sunt atat de mari, guvernul se plange ca firmele se inchid, ca nu sunt locuri de munca, etc. pai daca primesti 2-3 amenzi de cate 20000 de lei normal ca se inchid firmele! trransportatorii ar trebui sa fie mai uniti si sa solicite reducerea amenzilor chiar si prin metode de "strada".
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

P-v contraventie ContSters115121 ContSters115121 Buna ziua, Am primit un avertisment cf. art.60 lit.e din O.43/1997, pentru faptul ca masina care transporta marfa a depasit masa admisa de lege. Pe langa ... (vezi toată discuția)
Calitatea de martor impotriva societatii a unui angajat care a comis o contraventie pentru care a fost sanctionata intreprinderea PLATON OVIDIU PLATON OVIDIU Societatea de transport a fost sanctionata de ARR pentru nerespectarea timpului de odihna a soferului care a facut o pauza mai scurta cu 9 minute iar in ... (vezi toată discuția)
Lipsa rovinieta, amenzi consecutive discover discover Buna ziua , sunt administrator la o sc de transport marfa si azi am gasit in tocul portii ( nu in cutia postala , desi sunt doua ) doua p/v de constatare a ... (vezi toată discuția)