avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil vs asociat si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil vs asociat si administrator srl

Buna ziua,
Sotia tocmai termina concediul medical pre si post natal.
Pot sa intru eu in concediu de crestere copil daca sunt si asociat si administrator la doua societati si in acelasi timp si angajat cu norma intreaga la una iar la cealalta cu 2 ore? Inteleg ca trebuie sa renunt la contractele de munca dar nu stiu ce implicatii sunt ramanand in continuare asociat si administrator.
Mentionez ca in perioada imediat urmatoare, maxim 12 luni vreu sa vand si un anume procent din partile sociale de la o societate, deci voi realiza venituri impozabile ca si persoana fizica.
Pentru situatia mea descrisa mai sus pot sau nu pot sa optez pentru indemnizatia de crestere copil?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 17 Ianuarie 2019
1. - Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati calitatea de salariat si de administrator la cele doua firme.
- Calitatea de asociat o puteti pastra.

2. - Dar de ce nu doriti ca dvs. sau sotia sa beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani?
- Adica nu mai intrati in CCC si obtineti venituri si, in acelasi timp, veti primi de la stat 500 lei lunar.
Buna ziua domnule avocat,
Va rog sa-mi spuneti de ce trebuie suspendata calitatea de admistrator la o societate atat timp cat nu este remunerata. Nu are nici o legatura, deoarece calitatea de admistrator intr-o societate poate sa impacteze doar din punct de vedere al hartiilor (semnare oph, cec, blo si contracte). Chiar daca contractele respective sunt generatoare de venituri trebuie facuta o diferenta intre veniturile societatii si veniturile administratorului ca de altfel si in ceea ce priveste bunurile societatii. O societate raspunde cu toate bunurile si veniturile proprii neavand vreo legatura cu veniturile sau bunurile personale ale administratorului. ( va rog sa ma contraziceti daca nu este corect, sunt situatii si situatii dar in general asta este regula). Restul activitatii va fi realizata de ceilalti angajati . Prin urmare pt o astfel de activitate nici nu trebuie remuneratie, chiar si logica (am vazut ca ati apelat undeva la logica) ne lasa sa credem ca o astfel de munca poate fi facuta fara remuneratie.
Temeiul legal spune ca pe perioada cresterii copilului nu tb obtinute venituri impozabile. Daca admistratorul respectiv nu are salariu sau indemnizatie trecuta in mod expres in actul constitutiv (statut) nu vad de ce ar tb schimbat administratorul sau suspendata functia. Doar daca doriti sa aducem cu totii niste venituri considerabile la Reg com.
De altfel vroiam sa va expun o speta care va contrazice ideea. Sa spunem ca administratorul respectiv iese din firma si aduce o alta persoana, iar persoana respectiva ( noul administrator ) ii face o procura notariala prin care ii da libertate sa conduca societatea din toate punctele de vedere. Situatie se intoarce exact la punctul de plecare iar noi ne-am facut de treba fara sa ne doara capul dar putem spune ca am generat niste venituri ( pe la Registrul Comertului)
Sau daca mergem pe ideea dvs ar trebuie sa intelegem cu totii ca functia de administrator ne-a generat venituri si prin urmare nu trebuie sa mai fi fost angajat in alta parte pentru ca in calculul indemnizatiei se va tine cont ca am avut o functie de administrator. Nu stiu dupa ce principiu se va face calculul indemnizatiei- 85 % din ce? deoarece nu a existat nici o remuneratie.
Va rog sa-mi dati un raspuns.
Cu stima
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
sofioara, utilizator
1. Nu sunt avocat (vedeti Profilul Consultant al meu), sunt economist, specialist in relatii de munca.

2. In cazul celui care a initiat topicul, fiind si asociat si administrator este posibil sa nu fie remunerat ca administartor.

3. Daca in actul de infiintare a societatii nu este prevazuta o indemnizatie pentru administrator atunci totul este in regula.

4. Nu stiu de unde ati scos ca am pus semnul de egalitate intre indemnizatia administratorului si profitul societatii, nu am spus asa ceva.

5. Nu vreau in nici un fel sa aduc venituri ORC dar raspunsul meu are la baza si experienta cu Institutiile statului printre care, in cazul de fata, Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.


Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.


Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.


7. - Nu este obligatoriu sa fiti de acord cu ce spun eu sau un alt consultant.
- Orice dubiu aveti (nu trebuie sa ma convingeti pe mine) intrebati direct la AJPIS care este cea care decide (fara sa tina cont de raspunsul meu) sau, daca nu va convine nici raspunsul de aici, intrebati la ANPIS.

8. Pe scurt:
- indemnizatia administratorului este un venit profesional impozabil si este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- venitul unui asociat, provenit din dividende nu este asimilat veniturilor din salarii (v. Codul fiscal), deoarece se considera ca el este reinvestit si nu este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.

9. In asemenea situatii, pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC adminitratorul trebuie sa isi suspende functia pe aceasta perioada.

10. - Dvs. v-ar conveni sa fiti administratorul unei firme fara sa fiti remunerata?
- Raspunderea si obligatiile administratorului sunt asa de mari incat ma indoiesc ca ar face-o cineva gratis.

Buna dimineata. Imi cer scuze pentru incurcatura legata de ocupatia dvs dar doar asa inteleg si pozitia avuta vis a vis de speta de mai jos. Cred ca ati inteles gresit comentariul meu. Va spun, deoarece dvs, poate, ati lucrat doar cu mari companii si poate nu stiti ca la o societate mai mica pe care mi-as face-o eu astazi, la care am calitatea de asociat si administrator am tot interesul sa o fac sa mearga si de cele mai multe ori nu numai ca nu iau salariul sub nici o forma dar mai aduc si de acasa, din veniturile familei, stiti CREDITARE SOCIETATE, pentru a o face sa functioneze si poate cu ajutorul lui DUMNEZEU ( CACI NOI FACEM TOT POSIBILUL ) vom avea profit si-l vom repartiza sub forma de dividende ca sa intelegem si noi ca 3-4-5 ani nu am muncit chiar degeaba.
Pe spatiul public cele mai multe intrebari erau legate de faptul ca fiecare mai are si un alt job in paralel la care lucreaza 8 ore si si-a facut o firma si de aici pleca discutia noastra.
Deci credeti-ma ca sunt multi administratori care, aveti dreptate, nu fac munca pe gratis ci pe minus ceva.
Nu am vrut sa va conving pe dvs dar atat timp cat suntem pe un spatiu public si se pun intrebari, raspunsurile, mai ales acelea care vin de la experti ar trebui sa fie complete, corecte, actualizate si fara dubiu.
Eu va multumesc pentru raspunsul acordat dar e clar ca ati iesit din sfera legalului si ati mers in sfera moralului ( v-ar conveni sa fiti administratorul unei firme fara remuneratie? RASPUNS : DA, daca este firma mea ) pentru care v-am argumentat mai sus ca putem munci, pentru noi, fara bani.
Ca sa concluzionam si daca eu am inteles bine situatia este urmatoarea: atat timp cat nu exista un venit sub forma indemnizatiei trecuta in statut sau a unui salariu (contract de munca) nu avem de ce sa suspendam calitate de administrator. Situatia cu asociat este scoasa din start din scema.
Am intrebat si la AJPIS si mi-au spus ca atat timp cat nu au fost venituri de natura impozabila nu avem de ce sa suspendam caitatea de administrator SI NICI IN PERIOADA DE CRESTERE COPIL. Alte situatii legate de I.I., PFA... si tot asa sunt alte discutii.

Va mutlumesc.
O zi frumoasa
Buna seara. Puteti sa mi.spuneti daca ati întâmpinat probleme cu indemnizatia pana la urma.? Sunt exact in aceeasi situatir: administrator unic la propria firma fara venituri gen salariu/dividente dar angajată la o firma separat 8h (contractul de munca se va suspenda imedicat ce intru in Ccc). Asadar, ati avut probleme?langalanga acea declaratie ati.pus acte de la firma? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Caz special - indemnizatie de crestere a copilului 2013 WinstonSmith WinstonSmith Va rog sa expuneti punctul dvs. de vedere privind conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului in urmatoarele conditii: 1. Fiind tatal ... (vezi toată discuția)
Salariu si venituri din profesii liberale, cum sa procedez pentru concediu crestere copil irinaghi irinaghi Buna ziua, ma pregatesc sa nasc si nu mi-e inca prea clar cum voi face sa intru in CCC: - sunt angajata, administrator si asociat unic la propria firma, si ... (vezi toată discuția)
Obligatie de intrerupere a activitatii srl pe perioada ccc? longhorn longhorn Buna ziua, Sunt asociat (nu unic) si administrator (neremunerat) in cadrul unui SRL, SRL in cadrul caruia sunt si singura angajata (e vorba de o ... (vezi toată discuția)