buna ziua
fiica mea in varsta de 14 ani pleaca impreuna cu directorul scolii intr._un schimb de experienta cu o scoala din Polonia. Are nevoie de o declaratie notariala pentru iesirea din tara. Problema este ca sotia este plecata in strainatate si lipseste timpul necesar pentru trimiterea unei declaratii de acolo, traducerea si legaliyarea acesteia in tara. Am citit pe net ca , tinand cont de varsta copilului ar fi de ajuns o singura declaratie , a mea. Am sunat la politia de frintiera si au fost foarte neclari unii spuneau ca da altii ca ba.Unii ca ar trebui un tabel tinand cont ca e activitate organiyata etc...Cum ar fi legal sa nu aibe fata probleme la iesirea din tara? Multumesc
Pentru ca fiica dv, minora sa poate iesi din tara, insotita fiind de un tert, trebuie sa respectati urmatoarele conditii impuse de lege:
-sa fie titulara unui document de calatorie, in speta cartea de identitate sau pasaportul (daca accesul in statul de destinatie se face pe baza de pasaport)
-sa fie insotita de o persoana fizica majora care trebuie sa aiba asupra ei la controlul de frontierea un cazier judiciar si o declaratie notariala din partea ambilor parinti prin care isi exprima acordul ca fiica lor minora sa iasa din tara.
Varsta copilului nu conteaza, conteaza ca e minora si are nevoie de acordul parintilor pt a iesi din tara.
Singurul lucru de care va puteti agata e acest punct din lege:
b) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, precum si avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, emis in conditiile prevazute in normele metodologice, chiar daca nu exista acordul celuilalt parinte.