avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de v-c - legalitate cuantum comision
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de v-c - legalitate cuantum comision

buna ziua,

daca inchei un contract de vanzare-cumparare cu o firma cu limita de credit si termen de plata, iar la termenul de plata este trecut in contractul tip cadru ca la termen de plata peste 45 zile, imi percepe un comision de 3% din valoarea facturii, este legal acest lucru?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: mediator_Constantinescu , utilizator 16:21, 9 Aprilie 2013
Legea 72/28.03.2013
Din ce descrieti, speta priveste plata unui comision ( suplimentar) proportional cu lungimea termenului de plata, si nu a unei penalizari. In spiritul OG nr. 13/2011, art. 1, ("Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie"), comisionul mentionat de dvs. ar putea fi asimilat cu aceasta dobanda remuneratorie.
In lipsa altor detalii suplimentare despre contract, nu pare ceva ilegal.

Verificati ca, in ansamblu, contractul sa respecte si Legea 72/2013, amintita de domnul avocat. Legea descrie la Cap. II, art. 3-5, cateva elemente care trebuie respectate obligatoriu in intocmirea unui contract, privitoare la plata si la dobanda penalizatoar, mai precis si mai strict decat in trecut.

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala pentru drepturi salariale obtinute prin sentinta judecatoreasca snic snic Buna ziua, Pentru drepturi salariale neplatite la timp, conform prevederilor contractului colectiv de munca, instanta obliga un angajator sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Og 9/2000 ContSters4579 ContSters4579 ...lpa a codului civil modifica si clarifica si nebuloasa din og 9/2000: Art. 191 - Ordonanţa Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se socoteste dobanda legala pentru sumele incasate abuziv intr-un contract de credit? burdy_1 burdy_1 Speta este urmatoarea: - contract de credit in CHF incheiat in 2008 - s-a deschis proces pe clauze abuzive - instanta a dispus efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)