avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cum se socoteste dobanda legala pentru sumele incasate ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cum se socoteste dobanda legala pentru sumele incasate abuziv intr-un contract de credit?

Speta este urmatoarea:
- contract de credit in CHF incheiat in 2008
- s-a deschis proces pe clauze abuzive
- instanta a dispus efectuarea unei expertize contabile, unul din obiective fiind urmatorul: "sa se calculeze dobanda legala de la data perceperii fiecarei sume in plus si pana in prezent"
Vreau sa stiu daca e corect cum a spus expertul desemnat de instanta ca va calcula, respectiv ca va aplica doar dobanda de referinta a BNR si nu o va lua in calcul pe cea penalizatoare la care se aplica plus 4 p.p. peste dobanda de referinta, asa cum consider eu ca e corect.
Cel mai recent răspuns: burdy_1 , utilizator 13:57, 8 Februarie 2014
aveti avocat ... in cadrul unei expertize poate pune intrebari la care sa raspunda expertul ... folositi-va de acest drept
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Adrian Constantin, Consilier juridic
Expertul intocmeste raportul de expertiza tehnica tinand cont de legislatia specifica activitatii pe care o desfasoara, raspunzand la obiectivele fixate de catre instanta de judecata si mentionand in concluziile raportului art. de lege pe care le-a avut in vedere.
Formulati obiectiuni scrise la raportul de expertiza judiciara contabila, pe care le depuneti cu nr. de inregistrare/ data la arhiva tribunalului.
Expertul trebuie sa raspunda documentat la observatiile dvs.
Instanta de judecata va analiza documentele depuse de partile in proces la dosarul cauzei, raportul de expertiza, observatiile dvs. la raportul de expertiza si raspunsurile expertului la observatiile dvs. si va da o hotarare.
Multumesc de raspuns!

Si totusi se aplica dobanda penalizatoare sau nu?
Conform legislatiei eu am ajuns la concluzia ca pana in octombrie 2011 se va calcula o dobanda conform OG 9/2000, adica dobanda de referinta a BNR, iar apoi dobanda penalizatoare, formata din dobanda de referinta a BNR plus 4 p.p.
Banca a luat din cont sume de bani nedatorate si consider ca m-a privat de folosinta acelor bani, fapt pentru care legiuitorul, prin OG 13/2011, a venit in plus introducand dobanda penalizatoare ca o sanctionare a celui care nu a respectat un contract sau a savarsit un abuz. Eu inteleg ca se aplica dobanda remuneratorie la sumele folosite pana la data scadentei contractului ce nu a fost respectat, iar apoi dobanda penalizatoare ce va fi calculata de la data depasirii termenului(daca acest termen exista, in caz contrar de la savarsirea abuzului), pana la data restituirii efective a lor(sumelor).

Iata ce spune OG 13/2011:
Art.1 (2)Dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei, este denumită dobândă remuneratorie.

(3)Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.

Vad cumva lucrurile gresit?
Multumesc inca o data!
Invocati in observatiile la raportul de expertiza tehnica, tocmai elementele mentionate de dvs. in ultimul mesaj.
Raspunsul exact, nu il puteti primi decat de la instanta de judecata.
Multumesc!
Ma intereseaza daca exista vreun precedent sau speta asemanatoare si ce sanse am?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala pentru drepturi salariale obtinute prin sentinta judecatoreasca snic snic Buna ziua, Pentru drepturi salariale neplatite la timp, conform prevederilor contractului colectiv de munca, instanta obliga un angajator sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala Catalina17062008 Catalina17062008 Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati, am un contract de credit nevoi personale cu ipoteca, incheiat in CHF.Banca mi-a retinut abuziv timp de 6 ani dobanda cu ... (vezi toată discuția)