avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la concediu de maternitate si CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la concediu de maternitate si CCC?

buna
am si eu o intrebare...daca ma puteti ajuta....
am lucrat pentru o perioada de peste 2 ani cu contract de munca.....din februarie anul acesta nu mai lucrez.....si tocmai am aflat ca sunt insarcinata... cativa prieteni mi-au zis ca pot beneficia de cei 2 ani de prenatal chiar daca nu mai lucrez deoarece potrivit unei anumite legi( nu stiu care) femeile care nasc in primele 9 luni de cand au incetat munca au aceleasi drepturi ca si angajatele.....e adevarat?...daca da ce trebuie sa fac si de ce acte am nevoie......sau daca nu e adevarat poate pot macar sa imi platesc singura contributiile si sa pot beneficia ....va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: symy77 , utilizator 15:25, 10 Aprilie 2013
1. Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani si indemnizatia aferenta.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, eleva sau studenta la zi, concedii medicale, concediu de maternitate).

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


4. Asadar daca v-a incetat contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs, atunci veti putea beneficia de concediul de maternitate de 126 de zile daca veti naste in termen de 9 luni de la incetarea CIM.
Firma la care am lucrat este in radiere iar fostul meu sef nu vrea sa imi elibereze actele de care am nevoie pentru somaj(am deja o luna de cand nu mai figurez ca asigurat si 2 luni de sarcina) daca merg si imi fac somaj acum as putea beneficia de cei 2 ani de indemnizatie?
Va multumesc pentru raspuns!
1. Ca sa fi beneficiat de indemnizatie pentru CCC trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat dupa concediere.

2. Faceti o sesizare la ITM pentru ca angajatorul nu va elibereaza actele necesare.
va multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate amelia20100 amelia20100 Buna ziua, As dori sa stiu daca imi poate fi platit concediul de maternitate in urmatoarea situatie:sunt insarcinata in 38saptamani si am teminat pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate legea nr. 19 / 2000 anaspring anaspring Buna ziua Am gasit in legea nr. 19/2000 urmatoarele articole: Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)