avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna ziua,

As dori sa stiu daca imi poate fi platit concediul de maternitate in urmatoarea situatie:sunt insarcinata in 38saptamani si am teminat pe 1septembrie concediul de crestere copil la primul copil.Am inteles ca CC1 considerat stagiu de cotizare si m-as incadra.In perioada 1septembrie -pana in prezent nu am fost angajata.Medicul de familie mi-a eliberat deja concediul de maternitate insa Casa de asigurari nu vor sa mi-l primeasca cu explicatia ca in perioada 1sept.-prezent trebuia sa fiu angajata undeva.
Pe toata durata Cc1 am fost asigurata si stiu ca femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat beneficiaza.
"ART. 23 (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
#M9
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie."

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: amelia20100 , utilizator 12:49, 21 Ianuarie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:

A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;

B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;

C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


2. - CJAS are dreptate.
- Dvs. nu ati citit cu atentie tot art.23, pe care il invocati.
- Acest articol spune ca beneficiati de drepturile unei gravide daca va aflati in una din situatiile prevazute de art.1 (1), adica ati avut un contract individual de munca (CIM) si acesta a incetat din motive neimputabile dvs. sau ati fost in somaj si v-a incetat plata indemnizatiei de somaj.

3. - De ce nu v-ati inregistrat la Agentia de Somaj dupa ce a incetat CCC1?
- Acum ati fi putut beneficia de indemnizatie pentru CCC2 (vezi art.1(1), lit.C) de mai sus).


multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate legea nr. 19 / 2000 anaspring anaspring Buna ziua Am gasit in legea nr. 19/2000 urmatoarele articole: Art. 118. - (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu de maternitate si ccc? symy77 symy77 buna am si eu o intrebare...daca ma puteti ajuta.... am lucrat pentru o perioada de peste 2 ani cu contract de munca.....din februarie anul acesta nu mai ... (vezi toată discuția)