avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie pt sanatate la CNAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie pt sanatate la CNAS

Mama mea, pensionara (87 de ani) a primit in decembrie 2012, doua decizii de impunere pt contributie la fondul de sanatate, referitoare la un venit din cedare folosinta bunuri (chirie) realizat in 2006 si 2007, cu majorari si penalizari care intrec deja suma presupus datorata la nivelul anilor 2006, 2007.

Doresc sa aflu daca CNAS avea obligatia de a trimite aveste decizii la vremea lor (2006, 2007) si nu dupa 5 ani intarziere, si daca penalizarea poate fi anulata pe motivul trimiterii cu intarziere a acestor decizii.

Mentionez ca acest venit din chirie a fost declarat la ANAF, de la care s-au primit deciziile de impunere anuala, iar impozitul datorat a fost platit integral si la timp, in 2006 si in 2007. Nici o mentiune la vremea respectiva despre eventuala contributie datorata CNAS.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 15:05, 10 Aprilie 2013
La acea vreme, declararea si plata contributiei la sanatate se facea la casa de sanatate nu unde se platea impozitul pe venit si de aceea nu aparea pe decizia de impunere. De anul trecut au inceput cei de la finante sa urmareasca si colectarea contributiei la sanatate.
Si ce se poate face ca sa eliminam cel putin penalizarile?

Este absurd si ridicol ca pretinzi ca orice cetatean (in acest caz mama mea octogenara) citeste zilnic monitorul oficial si este informat ca trebuie sa mearga si la CAS ca sa-si declare veniturile, nu numai la fisc.

In plus este evidenta bunacredinta, din moment ce venitul a fost declarat la timp si impozitul platit la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante contributia de asigurari de sanatate clony clony As avea si eu nevoie de putina lumina intr-o problema. Dupa nasterea fiului nostru, am decis impreuna cu sotia mea ca ea sa nu mai lucreze. In paralel ne ... (vezi toată discuția)
Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata la cnas viorelada viorelada Buna ziua .Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am o intr. individuala cu activitate de comert din oct. 2009,sunt in acelasi timp ... (vezi toată discuția)