As avea si eu nevoie de putina lumina intr-o problema.
Dupa nasterea fiului nostru, am decis impreuna cu sotia mea ca ea sa nu mai lucreze. In paralel ne ajutam cu veniturile de la un apartament pe care il aveam inchiriat, cu valoare chiriei declarata REAL la Administratia Financiara si impozitele aferente platite la zi. Fiindca eu eram ocupat cu slujba sotia mea se ocupa de inchiriere si contractele cred ca se mai faceau doar pe numele ei, desi apartamentul era proprietate comuna.
La mijlocul lui 2008 sotia mea s-a angajat si de atunci lucreaza. Intre timp am si vandut apartamentul cu pricina.
Acum am avut surpriza sa primim prin posta o Decizie de impunere de la CNAS, pe numele sotiei mele, privind obligatii de plata datorate din 2005, 2007 si 2008, in valoare de nu mai putin de 950 lei, cu majorari de 1479 lei... adica in total 2425 lei...
Intrebarea mea este daca intr-adevar trebuie sa platim acesti bani... daca e corect sa ne bage asemenea majorari avand in vedere ca nu am fost niciodata instiintati ca am avea ceva de plata la CNAS si daca are sens sa facem contestatie sau altceva...
In alta ordine de idei, as vrea sa stiu si eu care ar trebui sa fie modalitatea de calcul a acestei contributii, fiindca mie suma mi se pare mare. Chiria respectiva nu era venit exclusiv a sotiei mele ci era un venit al familiei. Declaratiile de venit global au fost facute intotdeauna pe numele meu. Banuiesc ca nu toata chiria se considera baza de impozitare, stiam ca un anumit procent se foloseste pentru reparatii, imbunatatiri, etc...
Ultima intrebare... daca toate sunt corecte si trebuie sa platim, auzisem ca pentru cei cu restante catre buget, daca isi platesc datoriile pana la 31 decembrie a.c. sunt iertati de penalizari. Se aplica treaba asta si in cazul majorarilor uriase care ne-au fost puse in spate?
Imi cer scuze pentru multele intrebari dar decizia asta de impunere a picat cum nu se poate mai prost pentru noi si vrem sa vedem daca putem iesi mai putin sifonati din aceasta situatie.
Apreciez mult orice ajutor, lamurire sau informatie.
Cas din chirie
nicu1977
Buna ziua in anii 2005-2008 am avut un apartament in chirie ,in 2015 rezult la ANAF si CNAS cu datorii de 2600 RON pentru neplata Cass pentru persoanele care ... (vezi toată discuția)