avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea in noul cod civil, ma incadrez la 10 ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea in noul cod civil, ma incadrez la 10 ani?

Buna ziua.

In 2004 am cumparat o casa cu teren cu tot, intabulat cu carte funciara deci totul e in regula.
Accesul la casa se face pe un drum comun cu un vecin. Cand am cumparat casa 1/2 din drumul comun nu a fost inregistrat pe numele meu deoarece nici vanzatorul (ex. ION ) nu l-a avut pe nume.

Pe extrasul de carte funciara pentru acest drum apare vecinul meu cu 1/2 parti si cu persoana (ex STEFAN) care a vandut la persoana de la care am cumparat eu ( ION) . De asemenea nu stiu nimic de Stefan, unde e sau daca mai traieste.

De asemenea vreau sa mentionez ca eu lociesc in strainatate si folosesc aceasta casa numai in concediu.

Intrebarea mea e ca daca la anul ma voi incadra la 10 ani uzucapiune sa trec 1/2 din acel drum pe nume si ce demers trebuie sa fac?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
korpy, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 16:29, 21 Aprilie 2013
In cazul dumneavoastra se aplica dispozotiile vechiului cod civil, deoarece ati inceput posesia in perioada in care acesta era in vigoare.
Prevederile vechiului cod civil privind uzucapiunea :
Prin uzucapiune (sau prescripta achizitiva), este modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care îl posedă, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligaţie faţă de adevăratul proprietar, în virtutea căruia ar avea obligaţia de restituire.
Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie.

Bunurile mobile se dobândesc prin posesia de bună-credinţă, fără a fi nevoie de trecerea unei perioade de timp.
Va mutumesc, deci nu am nici o sansa sa trec drumul la nume numai dupa 30 de ani.
Locuind in strainatate si folosind casa numai in concediu ar fi un impediment pentru uzucapiune?

Ce modalitati ar mai fi sa nu astept 30 de ani?
Sa donez casa soacrei si sa faca un testament ca ne lasa noua casa? Asa dupa 10 ani putem sa trecem pe nume drumul?

Testamentul se poate ataca de fratii si surorile sotiei?

Sau sa vand casa soacrei pentru o suma simbolica si dupa un an o cumpar inapoi? Stiu ca implica costuri suplimentare dar se reduce durata pentru uzucapiune.
Mutumesc anticipat
korpy a scris:

Testamentul se poate ataca de fratii si surorile sotiei?

Sau sa vand casa soacrei pentru o suma simbolica si dupa un an o cumpar inapoi? Stiu ca implica costuri suplimentare dar se reduce durata pentru uzucapiune.
Mutumesc anticipat


Da, testamentul poate fi atacat.
Chiar daca vizi casa pe o suma simbolica, taxa de timbru o platesti la valoarea trecuta in catalogul casei notarilor publici care actioneaza in zona si nu e deloc simbolica.

Dar am vazut ca "Ion" are act de cumparare a acestei parti din drum de la "Stefan", iar dumneavoastra aveti act de cumparare de la Ion. Actul de vanzare-cumparare intre Stefan si Ion trebuie sa aiba la baza cartea funciara. La fel intre dumneavoastra. In act trebuie sa fie trecuta suprafata si nr. lotului, parcelei. Daca actele de vanzare-cumparare cuprind si acest drum, cartea funciara poate sa fie rectificata prin hotarare judecatoreasca, daca direct nu se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Acte pentru pamant runcu runcu am un pamant pe care nu am acte si il stapanesc de mult timp....la-m platit la primarie pana acum 2 ani...am doar un act de inchiriere pe el si cnv.a vrut sa ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune nixnix nixnix ce este uzucapiune ,si cand se aplica aceasta ? (vezi toată discuția)