avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CHELT DE JUDECATA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

CHELT DE JUDECATA

in cadrul unui proces de partaj succesoral intre 2 mostenitori ,cind piritul refuza calea amiabila si este obligat la plata cheltuielilor de judecata cum se fac acestea?
Se impart la 1/2 toate (taxa timbru,onorariu avocat,onorariu experti ) sau se cere suma integrala a tuturor cheltuielilor de judecata facute de reclamant?
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 23:35, 10 Aprilie 2013
Poate m-am exprimat gresit eu. Inainte de a incepe procesul s-a dat termen de catre instanta pentru intelegere pe cale amiabila si paratul a refuzat spunind sa mearga procesul inainte.
Suma cheltuielilor de judecata facute de reclamant in cadul pr succesoral se imparte la 2( intre cele 2 parti) urmaind ca paratul sa ii plateasca numai jumatate din aceste cheltuieli?
Inclusiv onorariul de avocat?Sau acest onorariu se achita integral de catre parat?

Se poate cere obligarea paratului la plata integrala a cheltuielilor deoarece a refuzat orice cale amiabila si reclamantul a fost obligat la plata unor sume din culpa sa.

In cazul in care s-a stabilit prin expertiza ca valoarea masei succesorale a scazut datorita lipsei utilitatilor curente ,apa,lumina,incalzire ( din cauza paratului care a stat acolo si nu le-a plati, -contractele s-au reziliat)reclamantul poate cere lapartaj plata unei sulte proprotionala cu partea sa de care a fost prejudiciat prin faptele paratului. Valoarea masei succesorale ascazut cu 12000 lei.adica reclamantul sa ceara 6000 lei ( partea sa )de l;a parat pentru ca aceasta valoare s-a diminuat din culpa sa?
Stimat forumist,

Chiar și așa, cutuma este ca în caz de partaj, cheltuielile de judecată nu neapărat să se împartă la jumătate, ci să se compenseze.

Motivul este că se consideră că o parte nu cade în pretenții față de cealaltă în sensul propriu al cuvântului, împărțindu-se o proprietate.

Totuși, procedeul compensării este valabil la fond, nu în căile de atac, atunci când se aplică regula obligării la cheltuielile de judecată.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
andreigrigoriu, moderator
Multumiri.Procesul este pe fond.Sa inteleg ca daca se cere compensarea cheltuielilor de judecata in natura ,judecatorul poate accepta ca aceasta compensare sa se faca pe intreaga suma pe care a cheltuit-o reclamantul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Cheltuielile de judecata se pot scadea din sulta? george1967 george1967 Intr-un proces care a fost intentat sotului supravietuitor de catre sora defunctei privind drepturile succesorale asupra unui apartament, va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj sau de iesire din indiviziune? lotuss lotuss buna seara,detin impreuna cu fratele meu,dupa decesul tatalui ns.,50% dintro garsoniera;ceilalti 50% apartin matusei mele. deoarece fiica matusei locuieste in ... (vezi toată discuția)